Готуємо троянди до зими: як їх зараз обрізати для пишного цвітіння згодом
Готуємо троянди до зими: як їх зараз обрізати для пишного цвітіння згодом

Готуємо троянди до зими: як їх зараз обрізати для пишного цвітіння згодом

Що більш густі кущі троянд ростуть у вас на ділянці, то менше світла на них потрапляє. Для того, щоб наступної весни та літа на них з'явилися пишні квіти, потрібно провести обрізку. І не тільки її, тож Поради 24 розповідають, як підготувати улюблені кущі до зими.

Коли обрізати плетисті троянди?

Жовтень буде найкращим часом для проведення обрізки. Цвітуть такі троянди на пагонах, що виросли тієї ж весни, тож зараз їх можна сміливо обрізати. А ось якщо троянда цвіте на минулорічних пагонах, краще проводити обрізку відразу ж після цвітіння.

Обрізка може здатися на перший погляд непростим завданням, та насправді це не так складно. Якщо ви проведете її в жовтні, тоді ваші троянди матимуть більше шансів на рясне цвітіння наступного року. Правильна обрізка допомагає рослині зберегти енергію та зосередитися на вирощуванні нових та сильних пагонів навесні.

Починати потрібно з пошкоджених та перехрещених стебел, які можуть ускладнити ріст решті. Якщо ви при зрізанні бачите всередині зелену частину – це ознака здорового росту, і такі гілки можна залишити.

Після обрізки потрібно взятися за прибирання – заберіть геть усі опалі листочки та гілочки, адже вони можуть привабити шкідників. До речі, з усіх троянд після обрізки стебел потрібно видалити усе листя. Це робиться для того, щоб воно не згнило та не погубило рослину.

Троянди
Троянди потрібно обрізати у жовтні / Фото Pexels

Чим укрити троянду на зиму?

Для того, щоб захистити рослину від морозів, її потрібно вкрити на зиму. Спосіб укриття може залежати і від сорту, і від віку троянди. Дорослі та високі троянди достатньо буде просто закидати ялиновими гілками. А ось більш чутливі троянди потрібно укривати повністю.

Для цього можна використати спеціальні товари з магазину: геотекстиль, лутрасил чи спандбонд. Їх можна натягнути на металевий чи дерев'яний каркас – такий спосіб підходить для укриття як окремих троянд, так і цілих ділянок з ними.

А ось хвойний матеріал для укриття троянд називається лапник. Ви можете знайти його в агромагазинах чи на ринку. Він створює хорошу теплоізоляцію та при цьому пропускає всередину повітря. Втім, не варто використовувати його до моменту, поки температура не опуститься до -5 градусів та нижче.

Источник материала
loader
loader