Чубаров: Ті, хто оселилися в домівках кримчан незаконно, мають нести кримінальну відповідальність
Чубаров: Ті, хто оселилися в домівках кримчан незаконно, мають нести кримінальну відповідальність

Чубаров: Ті, хто оселилися в домівках кримчан незаконно, мають нести кримінальну відповідальність

Громадяни, які ооселилися на тимчасово окупованих територіях України, мають нести кримінальну відповідальність, якщо не захочуть виїхати після деокупації.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на сайд-івенті «Депортація кримськотатарського народу 1944 року: від визнання геноциду до відновлення прав кримських татар у складі Української держави» у Музеї окупації Латвії (Рига).

"Ми зараз маємо зробити все, щоб міжнародне право чітко вказувало, що люди, які незаконно поселилися на окупованих територіях України (це не лише Крим, це Маріуполь, Донецька, Луганська області, Херсонщина, Запоріжжя), всі ці люди, яких Росія навмисно селить там, вони мають виїхати. Вони поселилися там незаконно. Ті, хто прийшов на нашу землю незаконно, ті, хто поселився в наших домах незаконно, вони є злочинці, вони мають нести кримінальну відповідальність, якщо не захочуть виїхати з нашої землі", - зазначив Чубаров.

При цьому він наголосив, що зробити це буде важко, бо Рада Європа вже зазначає, що війна зламала долі багатьох людей, і потрібно подумати, як забезпечувати їхні права.

Голова Меджлісу нагадав, що Латвія, яка відновила свою незалежність у 1991 році, тяжко переживала механізми впливу Росії через тих людей, яких вона поселила після Другої світової війни.

"Ми не хочемо чути постійні вимоги Москви, які відбувалися у Латвії, що це наші громадяни, і потрібно забезпечити їхні права. Ми не хочемо, щоб той мільйон людей, який приїхав і зараз живе в Криму, залишався після звільнення, бо вони тоді розтягнуть наші права, вони будуть голосувати за те, що вони хочуть, а не ми", - додав Чубаров.

У свою чергу, говорячи про важливість визнання світом депортації кримських татар геноцидом, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял наголосив, що це є одним з дієвих механізмів для того, щоб притягнути до відповідальності всіх винних.

Чубаров: Ті, хто оселилися в домівках кримчан незаконно, мають нести кримінальну відповідальність - Фото 1

"Звернення ВР України до парламентів усіх народів про визнання депортації геноцидом - це один з інструментів, які ми маємо втілювати. Цей злочин не отримав свій логічний кінець. Крапку треба поставити. Винних треба притягнути до відповідальності. Сьогодні Росія повторює все те, що робилося колись. І щоб цьому завадити, треба цю крапку зробити і визнати, і для себе і для всього світу. І треба приймати конкретні рішення", - сказав він.

Джелял закликав народних депутатів України сприяти в ухваленні конкретних рішень щодо гарантування захисту прав корінних народів України.

"Багато треба зробити, щоб не лише говорити про сьогодні, а й говорити про те, яким буде Крим у майбутньому, як ми забезпечимо гарантії виконання всіх прав і свобод людей, які в законний спосіб будуть перебувати і проживати у нашому Криму, і також для корінних народів України - кримських татар, караїмів та кримчаків. Ми готові співпрацювати в цьому напрямку", - підкреслив він.

Раніше Укрінформ повідомляв, що майже 90% українців вважають, що тимчасово окупований Крим має бути повернутим під контроль України.

Теги по теме
Оккупация Крыма
Источник материала
loader