ЄС: Молдова провела референдум і вибори за демократичними стандартами - попри втручання Росії
ЄС: Молдова провела референдум і вибори за демократичними стандартами - попри втручання Росії

ЄС: Молдова провела референдум і вибори за демократичними стандартами - попри втручання Росії

Європейський Союз привітав результати референдуму щодо європейської інтеграції Молдови, що відбувся минулої неділі одночасно з першим туром президентських виборів у країні, та відзначив добру організацію та дотримання демократичних стандартів виборчого процесу.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС від імені всіх 27 країн-членів, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської ради.

«У неділю, 20-го жовтня, громадяни Республіки Молдова скористалися своїм демократичним правом голосувати у першому раунді президентських виборів та під час референдуму про відображення (мети) входження країни до ЄС в Конституції. Європейський Союз відзначає (зусилля) влади за організацію виборчого процесу та референдуму у відповідності до демократичних стандартів», - йдеться у документі.

Як наголошується у заяві, Європейський Союз вітає результати референдуму, під час якого громадяни Молдовизробили історичний вибір, та пов’язали своє майбутнє із Європейським Союзом. Цей результат був досягнутий, незважаючи на масоване втручання та гібридну кампанію з боку Росії та її проксі, які намагалися підірвали демократичне волевиявлення в Молдові. Голосування, що відбулося, засвідчило прагнення громадян жити у мирній, незалежній, стабільній, демократичній та заможній Молдові.

«Європейський Союз засуджує безпрецедентне шкідливе втручання Росії у президентські вибори та у конституційний референдум в Молдові. Ми будемо продовжувати підтримувати стійкість Республіки Молдова та її прогрес на шляху до входження в ЄС», - зазначається у заяві високого представника ЄС.

Як вже повідомлялося, 20 жовтня у Молдові відбулися вибори президенти та референдум про євроінтеграцію. Загальна явка перевищила 50%, проголосували понад 1,5 млн осіб. У кампанії взяли участь 11 кандидатів.

Під час референдуму за внесення європейського вектору до Конституції Молдови проголосували 50,46% виборців, а до другого туру президентських виборів пройшли чинна президент країни Мая Санду та її суперник, кандидат від партії соціалістів (ПСРМ) Олександр Стояногло. За рішенням ЦВК країни, другий тур президентських виборів в Молдові відбудетеся 3 листопада.

Фото: euneighbourseast.eu

Теги по теме
Россия Евросоюз Молдова
Источник материала
loader