Готуємося до радіодиктанту: практичні поради для успішного написання
Готуємося до радіодиктанту: практичні поради для успішного написання

Готуємося до радіодиктанту: практичні поради для успішного написання

Для цьогорічного диктанту текст підготувала письменниця Оксана Забужко, а читати його буде військовий Павло Вишебаба. Лідія Поворознюк, методистка, вчителька української мови і літератури в ліцеї Educator, фіналістка премії Global Teacher Prize UkraineПро те, дала поради, як підготуватись до диктанту, пише Освіторія.

Поради про підготовку та пунктуаційні помилки

Найкраща підготовка – це начитаність і "надивленість" українських текстів. Оберіть книгу, яка вас зацікавить і просто насолоджуйтесь читанням!

Відмітимо позитивну тенденцію: українці більше читають рідною мовою, — книги, медіапости. Ця "надивленість" сприяє кращим результатам.

Найпоширенішими помилками під час диктанту є пунктуаційні. Помиляються в тому, де ставити кому, кому з тире, тире та двокрапку. А ось написання слів завжди дається легше, ніж написання розділових знаків.

Як позбутись пунктуаційної плутанини:

  • краще не доставити коми, ніж коли їх забагато;
  • двокрапку ставимо якщо в реченні замість розділового знака можна вставити фразу "а саме", "що саме?", "чому?". (Вони заклякли перед дорогою: на них дивився дикий гоблін)
  • тире ставимо у випадку, коли на місці розділового знака добре вживається питання "і що?", "який наслідок?", "що з того?" (Двері розчахнулися — влетів щасливий хлопець).

При підготовці зважте на наступні моменти:

  1. логіку вибору тем попередніх років – історичні, про природу, ліричні тексти і щемливі;
  2. потренуйтеся писати диктант на виключно цікаву для вас тему. Щоб хтось начитував або відшукайте потрібний аудіоматеріал;
  3. записуйте тексти пісень, які слухаєте і перевірте себе;
  4. повторіть розділові знаки у прямій мові, непрямій, цитуванні, діалозі. Зробити це весело можна з улюбленими кінострічками. Записувати почуте та звіряти з титрами – ще один спосіб диктанту без помічників.
  5. відчуйте стиль авторапорада від кількаразових переможниць.

Цікаво! Тема торішнього, 2023 року, радіодиктанту "Дороги України", про весну у знищеному війною селі. Перемогли – Христина Гоянюк та Галина Шура, які перемагали і раніше.

А ще Освіторія радить переглянути новий правопис 2019 року та кілька освітніх ресурсів, щоб позбутися мовних помилок.

Источник материала
loader