Висока ціна на переробку «з'їла» частину яблука з внутрішнього ринку
Висока ціна на переробку «з'їла» частину яблука з внутрішнього ринку

Висока ціна на переробку «з'їла» частину яблука з внутрішнього ринку

Яблуко, що йде на переробку, зросло в ціні, адже подорожчав яблучний концентрат, тому закупівельники приймають яблука по 12 грн/кг. Такої високої ціни садівники не пам'ятають.

Про це AgroPortal.ua розповів власник саду в Чернівецькій області Михайло Телешецький.

Чи буде ціна зростати й надалі, садівник прогнозувати не береться, адже цього року суттєво гірший врожай на Вінниччині, а це потужний яблучний регіон. Крім спеки, там були і ранні приморозки, тож, можливо, зберуть урожай на 50% менше проти минулого сезону. Михайло Телешецький додає, що Чернівецьку область приморозки оминули, але натомість були сильні гради, тому багато нетоварного яблука.

За словами керівника компанії USPA Fruit Володимира Гуржія, яблучний сезон цього року розпочинається з нестандартної ситуації, коли у виробників яблук є виправдані очікування щодо високої ціни, але покупці до неї не готові. Тобто є певний дисбаланс між ціновими очікуваннями покупців та виробників.

«Очікування виробників продиктовані очевидними факторами. Найперше, це менший урожай, що ще збирається. І не лише в Україні, а і в Польщі та інших країнах-конкурентах. Другий фактор — зростання цін на яблука на переробку від тижня до тижня. Тож це дає певні очікування для фермерів. Коли яблука закуповуються на переробку по 30 євроцентів, то зрозуміло, що за набагато менших зусиль та витрат їх можна просто здати на переробку»,  говорить Володимир Гуржій.

На його думку, 30 євроцентів за технічне яблуко — це максимум, таких високих цін не спостерігалося за всю історію України. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua

Источник материала
loader
loader