У США помер «заклятий ворог» президента Ердогана
У США помер «заклятий ворог» президента Ердогана

У США помер «заклятий ворог» президента Ердогана

У США помер Фетхуллах Ґюлен – турецький опозиціонер, ватажок громадського руху «Хізмет» (FETÖ), повідомив рух Herkül у понеділок, 21 жовтня. Про це пише Haber7.

Зазначається, що 83-річний лідер організації, який мешкав у Пенсільванії, помер у лікарні, куди був госпіталізований. За даними ЗМІ, останнім часом здоров'я Ґюлена погіршилося. Крім ниркової недостатності та діабету, у нього також була деменція. Племінник Фетхуллаха Ґюлена, Ебуселеме Ґюлен, також підтвердив інформацію про його смерть.

Гюлена називають заклятим ворогом президента країни Реджепа Тайїпа Ердогана після того, як опозиціонера та його рух звинуватили у причетності до спроби державного перевороту 2016 року, пише Berliner Zeitung.

Рух Ґюлена складається із добровільних організацій, відомих серед його послідовників як Хізмет, які об'єдналися під керівництвом Ґюлена. Воно налічує близько чотирьох мільйонів членів та керує 200 школами по всьому світу.

Зазначимо, у листопаді 2021 року ЗМІ повідомляли про смерть Гюлена в Пенсільванії. Тоді опозиційний турецький портал OdaTV тоді  заявив, що Гюлен був отруєний, а ще один мулла організації на фермі наклав на себе руки. Проте пізніше в адміністрації установи інформацію про смерть Ґюлена спростували.

Офіційна Анкара оголосила «Хізмет» терористичною групою у травні 2016 року. Рух спонсорував близько тисячі навчальних центрів по всьому світу та допомагав студентам середніх шкіл у 150 країнах вивчати турецьку мову та готуватися до складання вступних іспитів до університетів.

Уряд Ердогана звинуватив викладачів цих центрів у тому, що вони підтримують Ґюлена та виступають проти влади. Багато вчителів було заарештовано, а тим, хто працював за кордоном, влада Туреччини наказала повернутися на батьківщину. Прихильників Ґюлена також звинувачували у Туреччині у кількох терактах.

Источник материала
loader