У Харківській облпрокуратурі заявили, що всі її керівники отримують пенсії - але не за інвалідністю
У Харківській облпрокуратурі заявили, що всі її керівники отримують пенсії - але не за інвалідністю

У Харківській облпрокуратурі заявили, що всі її керівники отримують пенсії - але не за інвалідністю

Керівництво Харківської облпрокуратури отримує пенсії за вислугою років, керівник і його заступники інвалідностей не мають.

Про це в коментарі журналістам повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, передає кореспондент Укрінформу.

“У керівника Олександра Фільчакова та його заступників немає інвалідностей будь-яких груп. Усі вони отримують пенсію за вислугою років, що передбачено законом”, – зазначив Чубенко.

За його словами, службове розслідування та збір інформації щодо наявності інвалідностей у прокурорів усіх рівнів триває, цього тижня дані передадуть до Офісу Генерального прокурора.

“На підрахунок точних цифр та встановлення підстав отримання інвалідностей потрібен ще деякий час, оскільки в органах прокуратури нашого регіону працює 471 прокурор і збір такого масиву інформації повʼязаний із запитами до різних установ та перевірки наданої інформації”, – сказав Чубенко.

Як повідомлялося, громадська організація “Харківський антикорупційний центр” проаналізувала декларації Фільчакова та його заступників, а також судовий реєстр, і з’ясувала, що троє прокурорів отримують пенсію за вислугою років, отримавши на неї право після судів із Пенсійним фондом.

“Розмір пенсій у прокурорів вищого рівня різниться: у 2023 році вони отримали від 430 000 гривень до 1 152 000 гривень. Керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков (старший радник юстиції) в органах прокуратури працює з лютого 2002 року, а пенсію почав отримувати у 2020 році на підставі судового рішення.

“До внесення змін до Закону про прокуратуру, який збільшив необхідний стаж до 25 років, він мав право на неї після вислуги 20 років в прокуратурі. Саме таке право підтвердив суд. Слід підкреслити, що така практика звернень прокурорів до суду є масовою і розповсюдженою”, – наголосили в антикорупційному центрі.

Перший заступник керівника обласної прокуратури Володимир Лимар в органах прокуратури з липня 1999 року, пенсію почав отримувати у 2019 році, коли йому виповнилось 42 роки. До суду звертався з декількома позовними заявами, однак всі вони були повернуті без розгляду.

“Тому підстави виплати пенсії у загальному доступі відсутні”, - зазначають у ХАЦ.

Заступник керівника облпрокуратури Станіслав Муратов в органах прокуратури з липня 2003 року, пенсію отримує з 2020 року, коли йому виповнилось 39 років, також на підставі рішення суду.

“Суд зобов’язав Пенсійний фонд призначити пенсію за вислугою років, зарахувавши до неї навчання у виші, що відповідає законодавству. Але до прокурорської вислуги років суд також зобов’язав зарахувати період роботи охоронцем, а саме “період роботи з 22.05.2001 року по 26.02.2002 року охоронцем ВДСО при Дзержинському РВ ХМУ УМБС України в Харківській області”. Це не може не викликати питань до рішення”, – наголошують в антикорупційному центрі.

Ще один заступник Олександр Сузий працює у відомстві з квітня 2005 року, пенсію має з 2021 року, тобто у 38 років, і також на підставі судового рішення.

“До цього рішення виникає ще більше питань, оскільки Пенсійний фонд відмовив у виплаті пенсії, тому що вважав, що заявнику не вистачає не тільки вислуги років у прокуратурі, але й необхідного страхового стажу. Однак суд задовольнив позов, прийнявши в якості доказів трудову книжку позивача та фактично прирівнявши загальний стаж до прокурорської вислуги років і зарахував в неї роботу в приватній організації. Однак при цьому суд не послався на жодну норму законодавства, яка прирівнює до служби в прокуратурі – роботу на приватному підприємстві, тим більше, ймовірно, не підтверджену страховими виплатами”, – аналізують рішення суду в ХАЦ.

П’ятий заступник Андрій Кравченко в органах прокуратури з травня 2007 року, пенсіонер – з 2021 року, тобто ще з 36 років.

“Підстави виплати невідомі, оскільки обидві позовні заяви були повернуті позивачу без розгляду. Його дружина, Кравченко Олена Євгеніївна – прокурор відділу Харківської обласної прокуратури, почала отримувати пенсіюз 2023 року. Останнє, що привертає увагу: з позовами в інтересах прокурорів Олександра Фільчакова, Станіслава Муратова та Андрія Кравченко до суду звертався один і той же адвокат – Бартош Руслан Григорович”, - кажуть у громадській організації.

Як повідомляв Укрінформ, у ЗМІ з'явилася інформація про те, що пів сотні прокурорів Хмельницької області впродовж останніх років отримали групи інвалідності. Генпрокурор Андрій Костін підписав наказ про проведення відповідного службового розслідування.

Теги по теме
Прокуратура
Источник материала
loader
loader