У Чернівцях презентували проєкт підтримки ветеранів із протезами «Сталь»
У Чернівцях презентували проєкт підтримки ветеранів із протезами «Сталь»

У Чернівцях презентували проєкт підтримки ветеранів із протезами «Сталь»

У Чернівцях стартував обласний проєкт із підтримки військових та ветеранів із протезами під назвою "Сталь". Він покликаний сприяти адаптації військових з інвалідністю до цивільного середовища.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу, який побував на презентації проєкту.

"Наша задумка під час створення цього проєкту була в тому, щоб об'єднати усіх захисників, які втратили своє здоров'я. Ми розуміємо, що хлопці, які повертаються з передової, потрапляють в зовсім інше середовище. Їм потрібен досить глибинний процес адаптації. І їм потрібна у цьому так само допомога. Вважаю, що проєкт "Сталь" націлений якраз на те, щоб їх об'єднати, підтримати і дати можливість максимально швидко соціалізуватися і працювати далі на благо своєї родини, на благо своєї Батьківщини, на користь нашої Буковини", - сказав під час презентації начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.

Він розповів, що в рамках реалізації цього проєкту у кожній громаді області оберуть амбасадора із числа поранених захисників. Він має бути активним і працювати із іншими ветеранами та допомагати їм вирішувати різні проблемні питання.

За словами першої заступниці начальника Чернівецької ОВА Альони Атаманюк, проєкт "Сталь" буде реалізовуватись управлінням ветеранської політики, департаментом соціального захисту обласної адміністрації та ветеранським хабом.

У Чернівцях презентували проєкт підтримки ветеранів із протезами «Сталь» - Фото 1

"У нас в регіоні реалізували уже чимало активностей для підтримки ветеранів. Зокрема з 2023 року ми почали розбудовувати в області мережу ветеранських хабів. Станом на сьогодні ми маємо уже 12 таких просторів. Але мета - охопити усі 52 територіальні громади області. Адже ветерани однозначно є і будуть у кожній нашій громаді", - зауважила посадовиця.

Під час презентації проєкту "Сталь" для військових із протезами організували своєрідний показ мод. Ветерани на протезах виходили на сцену у створеному українськими дизайнерами одязі та відповідними аксесуарами.

Пізніше присутніх знайомили із амбасадорами проєкту. Вони коротко розповідали про себе та питання, які хотіли би допомогти реалізувати.

Військовий Валентин Фіщук з Хотина розповів, що втратив ногу під час штурму у місті Соледар на Донеччині у серпні 2022 року. Зараз чоловік із протезом переведений на службу в місцевий ТЦК та СП.

У Чернівцях презентували проєкт підтримки ветеранів із протезами «Сталь» - Фото 2

"Наше місто Хотин невеличке, але у центрі майже ніколи неможливо знайти вільного паркувального місця. Немає розмітки з місцями для водіїв з інвалідністю. І майже всі місця займають таксисти. А якщо я приїхав у магазин, то мушу ставити машину далеко від центру і йти до магазину на протезі пішки. На жаль, складається враження, що у нас всі умови створюють для бізнесу, але не для ветеранів з інвалідністю", - зауважив чоловік.

Ветеран сподівається, що із допомогою нового проєкту "Сталь", в якому він став одним із амбасадорів, вдасться вирішити подібні питання і допомогти якомога більшій кількості його побратимів.

У Чернівцях презентували проєкт підтримки ветеранів із протезами «Сталь» - Фото 3 У Чернівцях презентували проєкт підтримки ветеранів із протезами "Сталь" / Фото: Віталій Олійник, Укрінформ

Реалізовувати проєкт "Сталь" цього року будуть в рамках програми "Захисники і захисниці". Загальний бюджет на програму складає 9,2 мільйона гривень.

Теги по теме
Черновцы
Источник материала
loader
loader