Прибутки від активів РФ можуть спрямовуватися на виробництво зброї в Україні - Підласа
Прибутки від активів РФ можуть спрямовуватися на виробництво зброї в Україні - Підласа

Прибутки від активів РФ можуть спрямовуватися на виробництво зброї в Україні - Підласа

Україна розглядає спрямування прибутків від заморожених російських активів на розвиток внутрішнього виробництва зброї як пріоритетний варіант їх використання.

Про це в телеефірі заявила голова Комітету ВР з питань бюджету Роксолана Підласа, передає Укрінформ.

«На початку року було прийнято рішення, що ці прибутки не є суверенними активами російської федерації і можуть бути використані для потреб України. Наразі вони фінансують так званий Peace Facility в Європейському Союзі, в рамках якого ЄС замовляє зброюу внутрішніх виробників і передає її Україні», - додала Підласа.

За її словами, обговорюються різні механізми використання російських активів, зокрема: пряме надходження коштів до державного бюджету України з подальшим розподілом на оборонні потреби; закупівля озброєння країнами-донорами у власних виробників з передачею Україні; розміщення замовлень країнами-партнерами в українських виробників зброї.

"Найбільш пріоритетним для нас є варіант, коли ці кошти вкладаються у виробництво всередині України і закупівлю української зброї. Потенціал українського військово-промислового комплексу оцінюється як дуже високий. Наприклад, лише дронів Україна може виробляти до 4 млн шт. на рік", - зазначила Роксолана Підласа.

Як повідомляв Укрінформ, 13 жовтня 2024 року Умєров обговорив з іноземними колегами конкретні кроки для збільшення виробництва зброї як в Україні, так і через створення спільних підприємств із європейськими партнерами. Франція, Велика Британія, Італія та Німеччина підтвердили, що інвестиції в український оборонно-промисловий комплекс зростатимуть, а заморожені російські активи будуть використані для фінансування наших оборонних потреб.

Теги по теме
Оружие Производство
Источник материала
loader