МАГАТЕ профінансувало наукові дослідження Росії в Криму після окупації
МАГАТЕ профінансувало наукові дослідження Росії в Криму після окупації

МАГАТЕ профінансувало наукові дослідження Росії в Криму після окупації

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) профінансувало державні наукові дослідження Росії в Криму після тимчасової окупації півострова Москвою з 2014 року.

Про це йдеться у розслідуванні Radio Free Europe/Radio Liberty, журналісти якого отримали внутрішні документи агентства, передає Укрінформ.

За даними журналістів, два дослідницькі контракти МАГАТЕ з російськими державними науковими установами, які передбачали польові роботи в тимчасово окупованому Криму, були підписані в період з 2016-го по 2019 роки. Крім цього, перший контракт був продовжений влітку 2019 року. Зазначається, що ці контракти були "відносно невеликі".

У заяві МАГАТЕдля "Радіо Свободи" зазначили, що агентство продовжує визнавати Крим українським відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН від 2014 року. В агентстві додали, що ці дослідження були "суто технічного характеру", і зазначили, що вони "не є жодними змінами в позиції агентства щодо статусу Криму".

"Назви, які використовують контрагенти, і представлення матеріалів у їхніх звітах не означають висловлення будь-якої думки з боку МАГАТЕ щодо правового статусу будь-якої країни чи території чи її влади", – заявив речник МАГАТЕ.

Крім того, він назвав контрагента одного з проєктів – Об’єднаний інститут ядерних досліджень, міжнародний дослідницький центр у місті Дубна під Москвою, – "не російською організацією, а міжнародною міжурядовою науково-дослідною організацією, що розташована в Росії".

Водночас постійне дипломатичне представництво України у Відні, де розташована штаб-квартира МАГАТЕ, повідомило "Радіо Свобода", що український уряд не схвалив жодних дослідницьких проєктів МАГАТЕ в Криму. "Наша позиція залишається чіткою: Україна рішуче виступає проти будь-яких міжнародних проєктів чи будь-якої іншої діяльності на тимчасово окупованих територіях України, включно з Автономною Республікою Крим та містом Севастополь, оскільки це порушує суверенітет і територіальну цілісність нашої держави", – йдеться у заяві дипломатів, переданій журналістам.

Як повідомляв Укрінформ, цього тижня, з 21 по 27 жовтня, Міжнародне агентство з атомної енергії продовжить свої місії на високовольтних підстанціях українських АЕС, що важливі для ядерної безпеки.

Теги по теме
Россия Крым
Источник материала
loader
loader