Керівник групи саперів НГУ Артем Євтушенко - герой чергової програми «Командири нашої перемоги»
Керівник групи саперів НГУ Артем Євтушенко - герой чергової програми «Командири нашої перемоги»

Керівник групи саперів НГУ Артем Євтушенко - герой чергової програми «Командири нашої перемоги»

Українські сапери перетворюють російські міни на засоби боротьби з агресором.

Про це розповів командир групи сил підтримки 4-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії «Рубіж» Артем Євтушенко у новому випуску проєкту Укрінформу «Командири нашої перемоги», який вийде о 18:00 у понеділок, 21 жовтня. 

«Росіяни вчаться у нас і постійно змінюють свою тактику, тому ми теж не стоїмо на місці й знаходимо нові рішення», – зазначив Євтушенко.

За його словами, однією з інноваційних практик, яку використовують українські сапери, є переробка російських мін для власних цілей.

«Ми взяли так звану ПОМ-2 – російську міну – і переробили її, зробивши українську версію. Це міна з круговою дією. Коли вона скидається з коптера, відбувається дистанційне мінування місцевості: міна заглиблюється в землю, вивільняється стопорне кільце, і вона розкидає розтяжки в чотирьох напрямках», – пояснив військовий.

Він також підкреслив, що у своїй роботі сапери відходять від застарілих радянських методів. «Ми уникаємо старих підходів, таких як встановлення протитанкових мін по шнурку. Сьогодні у нас є сучасна техніка та засоби дистанційного мінування, що дозволяє мінувати передній край або логістичні шляхи ворога, не ризикуючи життями наших людей», – додав командир.

Євтушенко також розповів про небезпечні пастки, які росіяни залишають після себе. «Вони закладають вибухівку в цивільні будинки, роблять пастки зі звичайних предметів – ноутбуків, лампочок. Наприклад, на київському напрямку ми знаходили вибухівку в лампочках. Вмикаєш світло – і відбувається вибух, хоча там жили цивільні», – зазначив він.

Під командуванням Артема Євтушенка служать близько 200 людей, які займаються мінуванням і розмінуванням територій, будівництвом фортифікаційних споруд та переправ. На його рахунку – підрив трьох мостів та переправ, що допомогло зупинити просування ворога.

Більше про роботу саперів під час війни, перший вихід на мінне поле, найризикованіші операції та скільки вибухівки потрібно, щоб підірвати Кримський міст, – можна дізнатися з нового випуску «Командирів нашої перемоги» на Ютуб-каналі Укрінформу.

Як повідомлялося, Укрінформ започаткував серію програм «Командири нашої перемоги» про представників командної ланки ЗСУ. Під час інтерв’ю глядачі більше дізнаються про командирів, від яких залежить не лише успішне виконання бойових завдань, а й життя бійців. Це – офіцери, за плечима яких бойовий досвід, здобутий у складних військових операціях; командири, на яких рівняються бійці та які ведуть до перемоги.

Теги по теме
война
Источник материала
loader
loader