Євросоюз закликав ООН не залишати безкарними злочини Росії
Євросоюз закликав ООН не залишати безкарними злочини Росії

Євросоюз закликав ООН не залишати безкарними злочини Росії

Росія та її керівництво мають понести повну відповідальність за міжнародні і воєнні злочини, які вони чинять проти України, а також міжнародного права та глобальної безпеки.

Про це заявив у понеділок під час виступу в Раді Безпеки ООН постійний представник Євросоюзу при ООН Ставрос Ламбрінідіс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Росія продовжує використовувати продовольство як зброю та навмисно підриває глобальну продовольчу безпеку. Усі країни повинні однозначно засудити ці атаки на свободу судноплавства та глобальну продовольчу безпеку»,- заявив постпред Євросоюзу.

Він підкреслив, якщо міжнародні злочини РФ залишаться безкарними, то це означатиме занурення в «дуже темний світ».

«Росія та її керівництво мають нести повну відповідальність за ведення загарбницької війни та інші тяжкі злочини за міжнародним правом, а також за величезні збитки, завдані війною»,- підкреслив європейський дипломат.

У цьому зв’язку він нагадав про видані Міжнародним кримінальним судом щонайменше шість ордерів на арешт, у тому числі проти президента РФ за воєнний злочин щодо незаконної депортації та передачі українських дітей.

Він також заявив, що ЄС підтримує всебічний, справедливий та міцний мир в Україні на основі Статуту ООН. Для цього, за його словами, Росія як країна-агресор має вивести свої війська з усієї території України. А будь-яка серйозна пропозиція миру має ґрунтуватися на Статуті ООН та міжнародному праві, як це чітко було викладено Генеральною Асамблеєю ООН у її резолюціях, підкреслив дипломат.

«Ми закликаємо всі країни, які бажають справедливого та тривалого миру, включно з учасниками майбутнього саміту БРІКС у Росії, голосно та чітко донести це послання ООН до керівництва РФ»,- зауважив Ламбрінідіс.

Крім того, він виступив із закликом до третіх країн припинити будь-яку допомогу Росії в її загарбницькій війні.

«Ми продовжимо підтримувати Україну та захищати Статут ООН у відповідь на агресію РФ, і ми будемо це робити стільки, скільки буде потрібно», - підсумував представник Європейського Союзу.

Як повідомляв Укрінформ, під час засідання Ради Безпеки ООН у понеділок США висловили переконання, що Росія вже не здатна продовжувати війну проти України без зовнішньої допомоги з боку Північної Кореї, Ірану й Китаю.

Теги по теме
ООН
Источник материала
loader