Точно не друзі: що відбувається між Росією, Китаєм та КНДР
Точно не друзі: що відбувається між Росією, Китаєм та КНДР

Точно не друзі: що відбувається між Росією, Китаєм та КНДР

Китай, наприклад, завжди доволі обережно ставився як до Росії, так і до КНДР. А Москві навіть вигідні чвари між її союзниками. Розібратися у непростих стосунках цих трьох країн, 24 Каналу допоміг кореєзнавець Леонід Петров.

Як Китай та Росія підтримують КНДР

Росія та Північна Корея серйозно наростили військову співпрацю за останній рік. КНДР почала все частіше фігурувати у ЗМІ один із найважливіших стратегічних партнерів Росії. Однак у цих, здавалося б, двосторонніх стосунках є ще одна важлива сторона – Китай.

Історично Північна Корея користувалась підтримкою Пекіна та Москви, водночас намагаючись витримувати дистанцію. Хоч КНДР не проіснувала б і дня без допомоги від Китаю та СРСР. Зараз стосунки Китаю та КНДР не прості. Є велика недовіра між ними. Періодично їхні відносини стають теплішими, а періодично охолоджуються до низьких температур,
– зауважив Леонід Петров.

Неприязнь країн подекуди переходить і в дипломатичну площину. Так, раніше на Радбезі ООН Китай та Росія підтримали санкції проти Північної Кореї. Це сталося після того, як КНДР підірвала 6 термоядерних бомб. І Китай, і Росія злякалися, що цілий далекосхідний район може опинитися під загрозою радіоактивного забруднення.

Однак тепер ці санкції з Північної Кореї намагаються зняти.

"Зараз Північна Корея отримує від Китаю все необхідне. 95% імпорту в КНДР надходить якраз від КНДР. А ось з Росією йде мінімальна торгівля. Китаю вигідно мати таку "буферну державу", адже це утворення все ж є дружнім, а також є простором між орієнтованою на США Південною Кореєю. Тобто американські війська не наблизяться до Китаю, поки КНДР існуватиме", – пояснив кореєзнавець.

Тож Північна Кореє фактично шантажує Пекін своїм вигідним геополітичним становищем. Мовляв, якщо їхній режим перестане існувати, війська США опиняться у вас на кордонах. Тож Китай усе ж підтримує КНДР.

Путіну вигідне напруження

Непростими насправді є й стосунки КНДР з Росією. Вперше Владімір Путін приїхав до Північної Кореї у 2000 році, і повернувся туди аж у 2024, намагаючись налагодити зв'язки з КНДР на тлі складного становища у війні з Україною.

Путін показує, яку важливу роль грає Північна Корея в геополітичних розрахунках Москви на Далекому Сході. У Китаю та Тайваню зараз загострюється ситуація, так само як і в Північної та Південної Кореї. Путіну це вигідно. Що складнішими будуть стосунки у трикутнику Москва – Пекін – Пхеньян, то простіше Путіну буде "ловити рибу" у цій каламутній воді,
– зазначив Петров.

Світ вже давно спостерігає за загостреннями на Далекому Сході, адже якщо Китай розпочне війну проти Тайваню або ж Північна Корея – проти Південної, це може мати серйозні геополітичні наслідки. Без втручання США, можливо, й військового, не обійдеться.

Зверніть увагу! Леонід Петров також розповів про тісну співпрацю та секретний договір між Владіміром Путіним та Кім Чен Ином. Яку роль у ньому відіграють північнокорейські військові, ви можете дізнатися за посиланням.

"Сі Цзіньпін з одного боку намагається підтримувати дружні відносини з Росією, а з іншого боку намагається не провокувати ні США, ні європейські країни, щоб його не звинуватили у прямій військовій допомозі Росії", – додав кореєзнавець.

Тому Пекін виступає з власними мирними ініціативами щодо завершення війни в Україні, хоч вони й не мають особливого практичного сенсу. Та все ж Китай намагається балансувати й демонструвати нейтральність, аби не втратити свою частку у світових експортних ланцюжках.

Теги по теме
Россия Китай КНДР
Источник материала
loader