США вимагають від Японії посилити обмеження на постачання чипів до Китаю
США вимагають від Японії посилити обмеження на постачання чипів до Китаю

США вимагають від Японії посилити обмеження на постачання чипів до Китаю

Американські законодавці закликали Японію посилити обмеження на продаж обладнання для виробництва мікросхем до Китаю і попередили, що якщо Токіо не діятиме, Вашингтон може запровадити обмеження для японських компаній.

Про це йдеться у листі провідних республіканців і демократів у Комітеті з питань Китаю Палати представників США від 15 жовтня, направленому послу Японії в США Шігео Ямади, з яким ознайомилося агентство Bloomberg, передає Укрінформ.

Законодавці відкинули аргументи про те, що обмеження матимуть негативний вплив на деякі японські компанії, зокрема Tokyo Electron Ltd, наводячи як приклад зростання цін на акції Tokyo Electron, ASML Holding NV, Lam Research Corp. і Applied Materials Inc., а також програми субсидування виробництва мікросхем з боку США і Європейського Союзу.

В листі законодавців також підкреслюється занепокоєння щодо здатності Китаю виробляти менш досконалі чипи – нині це ключова сфера уваги Пекіна, особливо після того, як США та їхні союзники припинили продаж найсучаснішого обладнання. Мікросхеми такого рівня, на якому Китай прагне домінувати, є «життєво важливими для сучасної економіки і сучасної армії», пишуть американські чиновники. Без багатосторонніх зусиль, спрямованих на вирішення цих проблем, йдеться в листі, поставки американського, японського і нідерландського обладнання для виробництва мікросхем дадуть Пекіну «функціональне вето на здатність наших країн виробляти наші системи озброєнь і сучасні споживчі товари на необхідних рівнях».

Хоча законодавці віддають перевагу багатосторонньому рішенню, вони підкреслюють, що у США є й інші варіанти. Один з них - застосування так званого правила прямих іноземних товарів, або FDPR, яке дозволяє Вашингтону регулювати товари, вироблені за кордоном з використанням навіть найменшої кількості американських технологій.

Як зазначається, адміністрація Байдена чинить тиск на Японію і Нідерланди з метою посилення контролю над чипами, таким чином намагаючись запобігти доступу Пекіна до ШІ, який може принести користь його військовим. Зокрема, американські чиновники прагнуть заборонити японським і нідерландським громадянам обслуговувати і ремонтувати сучасне обладнання в Китаї, бо це було заборонено для громадян США.

Як повідомляв Укрінформ, у березні уряд Сполучених Штатів посилив контроль за експортом до Китаю чипів штучного інтелекту (ШІ) та обладнання для їх виготовлення. Зокрема адміністрація Байдена вже обмежила поставки ШІ-чипів таких компаній, як Nvidia і AMD, у понад 40 країн Близького Сходу, Африки та Азії через побоювання, що їхня продукція може бути перенаправлена до Китаю. Нині США розглядає можливість обмеження продажів ШІ-чипів від американських компаній до країн Перської затоки.

Теги по теме
США Япония
Источник материала
loader
loader