RSF закликає створити правовий механізм для боротьби з російською дезінформацією перед виборами в Молдові
RSF закликає створити правовий механізм для боротьби з російською дезінформацією перед виборами в Молдові

RSF закликає створити правовий механізм для боротьби з російською дезінформацією перед виборами в Молдові

У неділю, 20 жовтня, в Молдові відбудуться президентські вибори та референдум щодо вступу країни до ЄС. Організація «Репортери без кордонів» (RSF) попереджає про атаки Росії та закликає до посилення правових заходів для протидії дезінформації.

Цієї неділі, 20 жовтня, громадяни Молдови голосуватимуть на президентських виборах і на референдумі про вступ країни до Європейського Союзу (ЄС). Напередодні цих голосувань організація «Репортери без кордонів» (RSF) попереджає про атаки Росії на інформаційний простір Молдови і закликає до посилених захисних заходів.

Про це організація RSF повідомила «Детектор медіа».

Згідно з дослідженням молдовського аналітичного центру WatchDog, двоє проросійських підприємців у Молдові витратили 136 000 євро за три місяці на поширення антиєвропейських наративів, намагаючись вплинути на два голосування. Вони звучали як «референдум про вступ до ЄС є марним, прийняття всіх умов, нав’язаних ЄС, загрожує суверенітету Молдови» та «Росія не є реальною військовою загрозою — уряд лише використовує війну в Україні для залякування населення».

Як відзначили в організації, Молдова, де є проросійська сепаратистська територія та значна російськомовна частина населення, виявилася ідеальним ґрунтом для проросійської пропаганди, особливо після російського вторгнення в сусідню Україну. Президентка Молдови Майя Санду, яка балотується на другий термін, запровадила кілька заходів для пріоритетної боротьби з російською дезінформацією, що збігається з переговорами щодо вступу до ЄС, які розпочалися в червні.

4 жовтня Служба інформації та безпеки Молдови (SIS) наказала заборонити три російські онлайн-платформи та вебсайти MD24 через високий рівень дезінформації.

«Російська дезінформація підриває Молдову. Вона поширює войовничу риторику Кремля та сприяє крайньому розколу в суспільному дискурсі Молдови. Це зловмисне втручання в інформаційне поле вимагає рішучих, але більш обдуманих заходів, ніж просто заборона телеканалів та цензура їхніх сайтів, що може створити небезпечний прецедент проти свободи преси. Щоб зберегти право молдавських громадян на надійну інформацію, RSF вітає вже вжиті заходи та закликає до створення запобіжного правового механізму, який забезпечить взірцеві заходи захисту та відповідатиме демократичним принципам», — підкреслила голова відділу RSF по Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

RSF стверджує, що заходи молдовської влади щодо боротьби з російською дезінформацією мають законну мету, але потребують пильної уваги, щоб уникнути ризику непропорційних дій.

Фото: RSF.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
выборы Молдова
Источник материала
loader
loader