Нові відкриття: Чумацький Шлях належить до величезного космічного суперкластера
Нові відкриття: Чумацький Шлях належить до величезного космічного суперкластера

Нові відкриття: Чумацький Шлях належить до величезного космічного суперкластера

Нова ймовірнісна карта Всесвіту, що оточує Чумацький Шлях, показує, що наша галактика, ймовірно, є частиною ще більшого «басейну тяжіння», ніж ми припускали раніше. Область Всесвіту, в якій ми живемо, може бути значно більшою, ніж ми думали. Нове дослідження показує, що міжгалактичне суперскупчення, яке містить Чумацький Шлях, може бути частиною ще більшого «басейну тяжіння», який у 10 разів більший за той, який ми зараз називаємо домом.

Всесвіт сповнений басейнів тяжіння (BOA) — регіонів, усередині яких все втягується всередину силою тяжіння масивного об’єкта. УДАВИ можуть складатися один в одного, як матрьошки. Наприклад, Місяць обертається навколо Землі, яка, своєю чергою, обертається навколо Сонця разом із рештою Сонячної системи, яка сама по спіралі обертається навколо надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики.

Але історія на цьому не закінчується. Наступним шаром ляльки BOA є Місцева група, яка включає Чумацький Шлях, галактику Андромеди та галактику Трикутника разом із їхніми меншими галактиками-супутниками, такими як Велика та Мала Магелланові Хмари. Після цього наступними шарами є скупчення Діви, яке містить близько 2000 галактик, і більший скупчення Діви. Останнім відомим шаром є Laniākea (що означає «величезне небо» гавайською мовою) — надскупчення, вперше виявлене у 2014 році, яке містить близько 100 000 галактик і охоплює приблизно 500 мільйонів світлових років у поперечнику.

Але в новому дослідженні, опублікованому 27 вересня в журналі Nature Astronomy, дослідники проаналізували відносні рухи понад 56 000 галактик, щоб створити 3D «ймовірнісну» карту всіх BOA, що оточують Чумацький Шлях. Це виявило пристойну ймовірність того, що наша рідна галактика є частиною ще більшого BOA — Зосередження Шеплі — який має об’єм у 10 разів більший, ніж Ланіакея. (Вчені вже знали про існування концентрації Шеплі, але раніше не вірили, що вона впливає на Чумацький Шлях.)

«Мабуть, не дивно, що чим далі ми заглядаємо у космос, тим більше виявляємо, що наше домашнє надскупчення є більш зв’язаним і більшим, ніж ми думали», — співавтор дослідження Ноам Лібескінд, космолог з Інституту астрофізики Лейбніца в Потсдамі в Німеччині. йдеться в заяві. «Виявлення того, що існує велика ймовірність того, що ми є частиною набагато більшої структури, — це захоплююче».

На цей час дослідники, більшість з яких брали участь у відкритті Ланіакеї, вважають, що з імовірністю 60% Чумацький Шлях знаходиться в концентрації Шеплі. Невизначеність значною мірою спричинена високим рівнем помилок у вимірюванні швидкостей віддалених галактик, а також наявністю темної матерії між галактиками, яка може справляти потужний гравітаційний вплив на великі області космосу, не будучи видимими.

Якщо це правда, нові відкриття також можуть означати, що Чумацький Шлях не є частиною Ланіакеї і що небесне надскупчення може навіть не існувати. Натомість це може бути лише зовнішня частина концентрації Шеплі, пишуть дослідники в заяві.

Позначена карта різних басейнів тяжіння
На новій карті виділено щонайменше 15 різних басейнів привабливості (BOA)

На карті показано десятки об’єктів, розташованих на мільярдах світлових років навколо концентрації Шеплі, таких як Стіна Південного полюса, Порожнеча Волопаса та Надскупчення Персей-Риби. Найбільшим BOA на карті є Велика стіна Слоана, яка простягається приблизно на 1,4 мільярда світлових років у поперечнику.

Хоча нова карта допомагає нам краще визначити наше місце у ширшому Всесвіті, вона також підвищує ймовірність того, що ми можемо втратити ще більше інформації, пишуть дослідники.

«Це відкриття є проблемою: наші космічні дослідження, можливо, ще недостатньо великі, щоб скласти карту повного масштабу цих величезних басейнів», — сказав в іншій заяві співавтор дослідження Ехсан Куркчі, астроном з Гавайського університету. «Ми все ще дивимося гігантськими очима, але навіть ці очі можуть бути недостатньо великими, щоб охопити повну картину нашого Всесвіту».

Источник материала
loader
loader