В Україні шпигуна-залізничника засудили на довічне
В Україні шпигуна-залізничника засудили на довічне

В Україні шпигуна-залізничника засудили на довічне

Самарський районний суд міста Дніпропетровська визнав співробітника філії «Придніпровська залізниця» винним у державній зраді.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 15 жовтня.

Обвинувачений працював старшим електромеханіком дільниці структурного підрозділу «Дистанція сигналізації та звʼязку Нижньодніпровськ-Вузол» регіональної філії «Придніпровська залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця». 

За матеріалами справи, його завербували в агентурну мережу, створену співробітником ФСБ РФ.

Під час виконання своїх службових обовʼязків обвинувачений знав про маршрути та рух залізницею через місто Дніпро військової техніки та особового складу Збройних Сил України.

Не погоджуючись із політикою державної влади України та з корисиливих мотивів, залізничник погодився інформувати ворога про військові перевезення.

Із початку серпеня до кінця листопада 2023 року зафіксовано близько 40 випадків передачі відомостей – фотознімків потягів, які везуть військову техніку. Крім того, він ше двічі переслав координати базування військових частин, зробивши позначки на карті. Зловмисник отримав винагороду на свої банківські картки в сумі 17,5 тис. грн.

Під час судового розгляду чоловік вину не визнав. Він офіційно в шлюбі і має двоє дітей, але зараз має напружені стосунки з дружиною і вони в стані розлучення. Розповів, що  у серпні 2023 року в забороненій в Україні мережі «ВКонтакте» йому написала дівчина. Він заходив на її сторінку і бачив, що дівчина із Санкт-Петербургу, але походить із міста Дніпра. Вони почали спілкуватись на різні особисті теми, але не на військові. Потім перейшли до переписки в месенджері «Telegram» і створили секретний чат. 

Обвинувачений запевнив, що під час такого спілкування не йшлося про рух військової техніки і перерахування грошей. Він помічав у мобільному додатку, що йому надходили гроші, але нібито не знав за що, вважає, що їх перераховували задля провокації.

Під час слідчого експерименту чоловік говорив, що переписувався також із батьком цієї дівчини – військовим у відставці. Начебто, саме останній запропонував йому робити фотознімки ешелонів з військовою технікою, сказав, що це буде не безкоштовно. Обвинувачений стверджував, що відмовився, але потім у спільному чаті почалися зʼявлятися фото військової техніки, а на його зарплатну карту почали надходити кошти. 

Обвинувачений пояснював, що нібито хотів повідомити про те, що відбувається, правоохоронні органи, але не встиг, бо ще хотів викрити всіх учасників злочинної діяльності.

Свідки із числа працівників залізниці повідомили, що обвинувачений був їх керівником і мав доступ до всіх колій станцій. Через залізничну станцію проходили військові вантажі, але свідки не помічали, щоб обвинувачений їх знімав.

Стосовно обвинуваченого продилась негласна слідча дія відеоконтролю особи. На відеозаписі видно, як чоловік у жовтогарячій робочій жилетці виходить із будівлі, дістає з кишені мобільний телефон і направляє його у бік залізничної колії, по якій рухається вантажний потяг з військовою технікою, а потім ховає мобілку та повертається у будівлю.

Чоловік видаляв повідомлення у Telegram, але слідчі отримали його переписку в порядку негласної слідчої (розшукової) дії – зняття інформації з електронних інформаційних систем.

Пʼять грошових переказів відбулися протягом трьох місяців саме після того, як обвинувачений у месенджері повідомив номер своєї банківської картки. Також, на переконання суду, не є простим збігом і те, що в обміні повідомленнями та в руху коштів фігурують аналогічні суми. Доводи обвинуваченого про те, що йому не вистачило часу зʼясувати походження цих коштів, спростовуються загальновідомою можливістю самостійного повернення помилково перерахованих коштів за допомогою інтернет-банкінгу, чого ві не зробив.

Показання обвинуваченого, що він не спілкувався про переміщення військової техніки і не висилав фото, спростовуються дослідженим листування. Також, обвинувачений пропонував співрозмовнику різні варіанти відправлення повідомлень та зазначав про необхідність видалення переписки, обговорював варіанти прийняття «подяки» за виконану роботу. Тобто усвідомлював наслідки своєї злочинної діяльності. Версія, що з його акаунту вів переписку хтось інший, спростовується також інформацією особистого характеру, доступу до якої стороння особа не має. Так, він зазначає, що його батько живе у м. Новомосковську, а брат служив у Гвардійському, назвав номери банківських карток, розповів, що продає квартиру, що дружина зараз у Польщі і вони розлучаються, писав про стан свого здоровʼя, що був на лікарняному тощо.

Беручи до уваги характер скоєного і кількість і зміст повідомлень про переміщення військової техніки, тривалий і системний характер злочин і те, що обвинувачений вину не визнав і не розкаявся, суд обрав йому покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Источник материала
loader