Україна та Литва побудують завод із виробництва новітньої вибухівки гексогену
Україна та Литва побудують завод із виробництва новітньої вибухівки гексогену

Україна та Литва побудують завод із виробництва новітньої вибухівки гексогену

Міністерство економіки та інновацій Литви уклало угоду про співпрацю з українською компанією для будівництва заводу, який буде виробляти нове покоління вибухових речовин, зокрема RDX (гексоген). Про це повідомляє Укрінформ.

«Ми активно розвиваємо співпрацю в оборонній сфері з нашим партнером Україною. Новий завод вибухівки в Литві – це чіткий сигнал агресору, що ми не відступимо. Обороноздатність України та Європи зростає і зростатиме, як щодо зброї та боєприпасів, так і передових технологій захисту та безпеки», – зазначила міністерка економіки та інновацій Аушріне Армонайте, передає Укрінформ.

За словами її заступниці Еріки Курочкіної, завод нового покоління, який будують українці в Литві, значно сприятиме розвитку оборонного сектору країни. Вона також нагадала, що Литва вже залучила німецького та американського гігантів оборонної промисловості Rheinmetall і Northrop Grumman, які налагодять тут виробництво боєприпасів.

«Новий завод з виробництва вибухівки є одним із кількох запланованих спільних оборонних проєктів – литовці та українці також обговорюють розвиток безпілотників та інших оборонних технологій», – сказала Курочкіна.

Еліяс Чівіліс, генеральний директор Invest in Lithuania, зазначив, що розвиваюча оборонна промисловість Литви, яка активно залучає високі інвестиції, підтверджує позицію країни як важливого гравця в європейській безпековій інфраструктурі.

Пресслужба литовського міністерства підкреслила, що ринок вибухових речовин RDX швидко зростає. Ця речовина має переваги над багатьма сучасними аналогами.

RDX може використовуватися як окремо, так і в комбінації з іншими вибухівками для створення різноманітних видів бомб і мін. Вибухівка на основі RDX широко застосовується в арміях країн НАТО. У 2023 році ринок гексогену оцінювався приблизно в $10 млрд, а до 2028 року, за прогнозами, його обсяг зросте до $13 млрд.

Раніше повідомлялось, що міжнародні військові навчання «Залізний вовк 2024-II» тривали у Литві впродовж 10 днів. У навчаннях взяли участь, зокрема й Сполучені Штати Америки. 

До слова, Литва почала встановлювати протитанкові загородження у своїх аеропортах. Нещодавно аналогічні перешкоди з'явилися на кордоні з Калінінградською областю Росії.

Источник материала
loader