У Запоріжжі відкрили 9-метрову інсталяцію «Дерево Пам’яті»
У Запоріжжі відкрили 9-метрову інсталяцію «Дерево Пам’яті»

У Запоріжжі відкрили 9-метрову інсталяцію «Дерево Пам’яті»

У рамках фестивалю ГогольFest  Покрова у запорізькому парку Металургів відкрили 9-метрову металеву інсталяцію «Дерево Пам’яті».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Інсталяція з металевих трубок заввишки 9 метрів виконана у вигляді дерева, що є символом родини і життя. На кожній гілці розташовані металеві елементи, на яких закарбована пам’ять про загиблих воїнів. Це перший елемент Меморіального комплексу «Посадка. Дерево Пам’яті».

Автор інсталяції - художник-постановник, актор і театральний режисер Дмитро Костюминський, який у лютому 2022 року добровільно вступив до лав ЗСУ.

У Запоріжжі відкрили 9-метрову інсталяцію «Дерево Пам’яті» - Фото 1 У Запоріжжі відкрили інсталяцію «Дерево Памʼяті» / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

«Ми не хочемо, щоб це місце було місцем тривоги. Ми хочемо, щоб воно додавало нам розуміння майбутнього розцвітання і життя. Хай звук дзвіночків нагадує нам нашим полеглих бійців, це наче душі чи янгольський спів», - сказав Костюминський на відкритті.

Секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко вважає, що це місце стане місцем сили, де запоріжці будуть згадувати, пам'ятати і ставати сильнішими.

У Запоріжжі відкрили 9-метрову інсталяцію «Дерево Пам’яті» - Фото 10

«Ми не втрачаємо людяність і пам’ять тих, завдяки кому живемо кожен день», - сказала вона.

Мати загиблого бійця Галина Гончаренко зазначила, що кожен, хто втратив на війні близьку людину, окрім болю, має спогади, пам'ять та любов.

У Запоріжжі відкрили 9-метрову інсталяцію «Дерево Пам’яті» - Фото 11

«Клятви дають над могилами, а тут ми можемо пообіцяти жити. Жити так, щоб не соромно було перед тими, хто загинув, хто нас захищає нині. Поділюся враженнями, бо для мене це важливо. Коли побачила вперше це дерево, то цей звук мені нагадав пташиний спів, і прийшло відчуття спокою. Це дерево там, де має бути», - розповіла вона.

Як повідомлялося, у Запоріжжі розпочався триденний фестивальГогольФест Покрова. У програмі – виступи гуртів Dakh Daughters, «Пиріг і Батіг», Zapaska. А також унікальні театральні постановки – документальна вистава «Місто Марії», українсько-німецький проєкт «Серце Матері» від режисера Владислава Троїцького, музичний перформанс «Сонячний народ» за поезією Миколи Вінграновського.

Події фестивалю відбуватимуться в укриттях та бомбосховищах з дотриманням усіх безпекових норм.

Теги по теме
Запорожье Фестиваль
Источник материала
loader
loader