«Інвалідний» скандал. Головний прокурор Хмельниччини звільнився, але «по-хитрому»
«Інвалідний» скандал. Головний прокурор Хмельниччини звільнився, але «по-хитрому»

«Інвалідний» скандал. Головний прокурор Хмельниччини звільнився, але «по-хитрому»

Увечері 17 жовтня Офіс генпрокурора повідомив про звільнення Олексія Олійника з посади керівника прокуратури Хмельницької області. Головний прокурор Хмельниччини втратив крісло після скандалу з масовим оформленням довідок  про інвалідність його підлеглими. Зокрема, йшлося про 50 прокурорів разом із самим Олійником.

Та як пояснюють джерела «Главкома» у середовищі прокурорів, у процедурі усунення прокурора Хмельниччини є деталі, які свідчать, що кадрове рішення здійснене напоказ, але його наслідки будуть для Олійника мінімальними. По-перше, як було зазначено у повідомлення Офісу генпрокурора, його звільнено з адміністративної посади. Тобто Олексій Олійник і надалі залишається працювати в органах прокуратури.

«Зазвичай звільняють з адмінпосади, щоб сховати особу на час скандалу. Наступним кроком мало б бути звільнення з посади прокурора, а його немає», – звертає увагу джерело «Главкома».

Ще один важливий нюанс: керівника прокуратури могли звільнити за «статтею», а він пішов за власним бажанням. «Тому не виключено, що потім він десь випливе», – коментує ситуацію з кадровими пертурбаціями у прокуратурі Хмельниччини впливове джерело.

Однак, прокурор Олійник заперечив звинувачення та заявив, що має проблеми із здоров'ям: начебто ще у 2005 році він отримав травму просто на робочому місці, вивчаючи матеріали кримінального провадження. Групу отримав у 2017 році ще задовго до призначення на посаду. Олексій Олійник наголосив, що законодавство не забороняє працювати людині з інвалідністю в прокуратурі. Він додав, що журналіст Бутусов, який оприлюднив довгий список хмельницьких прокурорів-інвалідів, начебто спотворив інформацію про нього.

Олійник також прокоментував інформацію щодо групи інвалідності в інших працівників прокуратури: «Чисельний склад прокуратури області складає 225 прокурорів. А інвалідність мають лише 48, тому стверджувати що уся прокуратура складається з осіб з інвалідністю не є правильним. Більше того, інвалідність більшості працівників отримана не за останні роки».

Пізніше Бутусов знову відреагував на заперечення прокурора Олійника. Ізаявив: «інвалідність одразу 2-ї групи була оформлена прокурору Олійнику лише 19 липня 2017 року рішенням головної лікарки МСЕК Крупи з видачею довідки серії АВ № 0944598. Причому встановлена одразу довічно. І ніяких інших рішень про інвалідність або важкі травми, починаючи з 2005-го року, Олійник не представив».

Крім цього, журналіст пояснив, звідки у прокурора Хмельниччини взялася пенсія за інвалідністю у розмірі 20,9 тис. грн на місяць. Як виявилося, Олійник звернувся з позовом за справою № 686/19688/17 і отримав від Пенсійного фонду рішення про нарахування йому пенсії у розмірі 60% від доходів. Ймовірно, саме так зробила у 2018-му році і дружина Ірина, додав Бутусов.

Згодом генеральний прокурор України підписав наказ про проведення службового розслідування у зв’язку з поширенням інформації про отримання груп інвалідності 50 прокурорами Хмельницької обласної прокуратури.

Як повідомляв «Главком», керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) Тетяну Крупу та її сина, начальника обласного Пенсійного фонду Олександра Крупу викрито на незаконному збагачені. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже $6 млн.

7 жовтня Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяні Крупі. Її відправили під варту на 60 діб (до 3 грудня) із можливістю внесення застави розміром в понад 500 млн грн. 

Источник материала
loader