Як посуха вплинула на урожай та вартість овочів в Україні
Як посуха вплинула на урожай та вартість овочів в Україні

Як посуха вплинула на урожай та вартість овочів в Україні

Як спека та посуха вплинули на урожай овочів

Цьогоріч на ціноутворення вплинула маса факторів, серед яких окрім війни та спричинених нею логістичних проблем, додалися ще й спекотна та посушлива погода, повідомляє 24 Канал. Сезонні овочі замість того, щоб дешевшати чи тримати стабільну ціну, навпаки почали стрімке здорожчання.

Важливо Науковиця Інна Сало розповіла, що, що у 2024 році спека та посуха спричинили значне зменшення урожаю овочевих порівняно з минулим роком.

За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, на урожайність та, відповідно, на ціни вплинула спека та посухи. Втрати підприємств у пікові моменти спеки в липні на півдні України сягали близько 30% від овочевих груп.

Картоплі, яка закладається на зберігання, буде не так багато, хоча попит на картоплю все одно в Україні є. Відповідно, ціна через це буде зростати. Також врахуємо, що коли в процесі зберігання використовуються додаткові інструменти у вигляді зберігальних систем, які прогрівають повітря. Все це теж буде закладатися у вартість виробництва,
– розповів Марчук.

Наразі ціни на картоплю в супермаркетах України такі:

Картопля, 1 кілограм

  • Metro 25,79 гривні,
  • Auchan 24,90 гривні,
  • Megamarket 33,80 гривні.

Картопля молода, 1 кілограм

  • Auchan 39,90 гривні.

Картопля рожева 1 кілограм

  • Auchan 33,70 гривні,
  • Metro 29,02 гривні.
Источник материала
loader