Громада закликає уряд Нової Зеландії визнати Голодомор геноцидом українського народу
Громада закликає уряд Нової Зеландії визнати Голодомор геноцидом українського народу

Громада закликає уряд Нової Зеландії визнати Голодомор геноцидом українського народу

Активісти української громади в Новій Зеландії звернулися до прем’єр-міністра країни Крістофера Лаксона з відкритим листом, у якому закликали визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це повідомляється на сайті Світового конгресу українців, передає Укрінформ. 

«Оскільки наближається День пам’яті жертв цього жахливого злочину проти людяності в листопаді, важливо, щоб уряд Нової Зеландії визнав Голодомор геноцидом, як це вже зробили багато міжнародних союзників», – йдеться у зверненні організації «Mahi For Ukraine».

Сучасна геноцидна війна проти України є продовженням російської агресії, що почалася під час Голодомору, наголошують в громаді. Штучний масовий голод, за який був відповідальний радянський режим Йосипа Сталіна, призвів до загибелі мільйонів українців. 

«Голодомор був спрямований на знищення українського опору та мав на меті стати на заваді створенню незалежної держави», – йдеться в зверненні.

Методи, які сьогодні використовує Росія, нагадують ті, що застосовувалися під час Голодомору, і війна становить суттєву загрозу для глобальної продовольчої безпеки, як це було в 1930-х роках.

«Сьогодні, як ніколи раніше, Нова Зеландія, як вільна демократична країна, повинна зайняти чітку позицію», – наголошують активісти. 

«Mahi For Ukraine» закликали премʼєр-міністра країни вжити необхідних заходів для визнання Голодомору геноцидом. 

«Так Нова Зеландія приєднається до країн, які вже визнали цю трагедію такою, якою вона є насправді – злочином проти людяності. Визнання всіх геноцидів є важливим для навчання на історії та забезпечення того, щоб такі злочини більше ніколи не повторилися», – підсумовується у зверненні. 

Як повідомляв Укрінформ, у вересні Національна Рада Швейцарії (Нижня палата парламенту) визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. 

Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу близько 30 країн світу, а також Католицька церква та Вселенський патріархат.

У жовтні 2023 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій назвала Голодомор актом геноциду.

Теги по теме
Украина
Источник материала
loader