У Молдові з'явились плакати з Приходько й лозунгом "Ні ЄС": як до скандалу причетна Росія
У Молдові з'явились плакати з Приходько й лозунгом "Ні ЄС": як до скандалу причетна Росія

У Молдові з'явились плакати з Приходько й лозунгом "Ні ЄС": як до скандалу причетна Росія

З минулого місяця на автобусних зупинках у столиці Молдови почали з'являтися плакати та афіші з написом "Ні ЄС" румунською та російською мовами. Про це повідомив керівник поліції Молдови Віорел Чернаутяну, який був стривожений таким явищем, пише The New York Times. Ці заклики з'явилися напередодні референдуму у Молдові, де визначатимуть майбутнє країни та можливий вступ до ЄС.

На певних афішах рекламували концерт Анастасії Приходько, який нібито мав відбутися 6 жовтня. На постері зображена співачка, дата й час концерту та лозунг NU EC, що перекладається як "Ні ЄС". Літери були зафарбовані у кольори українського прапора – синій та жовтий.

У Молдові з'явились плакати з Приходько й лозунгом "Ні ЄС": як до скандалу причетна Росія - Фото 1
Афіша з Приходько / Фото DFRLab

За словами Чернаутяну, плакати не мають нічого спільного зі співачкою. Все це – масштабна психологічна операція Росії з метою зірвати референдум.

Аналітики дослідили інцидент

У DFRLab (Лабораторії цифрової криміналістики Атлантичної ради) опублікували фото плакатів з концертом Приходько, що відповідають опису Чернаутяну. Аналітики додали, що на афіші присутнє ще одне слово, тобто повний слоган звучить як "NU EC Yes". Цю фразу важко перекласти точно, що вже викликає підозри.

Пізніше у проросійських телеграм-каналах пов'язали скасування концертів Приходько з її політичною позицією, оскільки співачка критично ставиться до вступу України в ЄС. Це підігріло спекуляції навколо концерту.

Аналітики вказують також на підозрілі деталі. Концерт рекламували у фейсбуці на сторінці під назвою "Anastasia Prikhodko la Chișinău" (Анастасія Приходько в Кишиневі). Її створили 11 вересня 2024 року, у той самий день, коли захід анонсували. Віднайдено й розбіжності щодо місця заходу.

6 жовтня сторінка, про яку згадували вище, опублікувала повідомлення про те, що концерт скасовано. У дописі натякали, що причиною стала політична позиція артистки. Згодом цей акаунт заблокували.


Сторінка, де рекламували концерт Приходько / Фото DFRLab

Реакція команди Анастасії Приходько

Представники співачки для Point.md прокоментували скандал та повідомили, що концерт скасувала сама Анастасія Приходько – це було її рішення.

"Влада Молдови не забороняла концерт. Це було особисте рішення Анастасії. Концерт був запланований на 6 жовтня в Кишиневі, і Анастасія до нього готувалася. На жаль, наразі ми не можемо надати додаткові подробиці. Пізніше ми зробимо офіційну заяву з цього приводу", – повідомила команда зірки.

На офіційних сторінках Анастасії Приходько немає інформації про концерт у Молдові. Лише відомо, що співачка продовжуватиме концертний тур "Любила".

Теги по теме
Молдова
Источник материала
loader
loader