Журналіст і військовослужбовець Станіслав Асєєв звільняється зі Збройних сил України
Журналіст і військовослужбовець Станіслав Асєєв звільняється зі Збройних сил України

Журналіст і військовослужбовець Станіслав Асєєв звільняється зі Збройних сил України

Військовий ухвалив таке рішення через розформування його батальйону у зв'язку з втратами.

Письменник, журналіст та військовослужбовець Станіслав Асєєв звільняється зі Збройних сил України. Про це повідомив «Главком».

Він ухвалив таке рішення через розформування його батальйону у зв'язку з втратами. Людей, які залишилися живими, переведуть до різних підрозділів у межах бригади, в якій служив журналіст.

«Я спробував перевестися в ГУР. Пан Буданов написав листа до командувача Сил Територіальної оборони, щоби мене відрядили. Але лист, скоріше за все, просто викинули у смітник і нікуди не перевели. Тож у мене був варіант продовжити служити незрозуміло з ким і під яким командуванням, або міг скористатися нормою закону і звільнитися із ЗСУ через те, що був у полоні», — розповів Асєєв.

Після звільнення він зосередиться на громадській діяльності, зокрема посилюватиме напрям роботи свого фонду з пошуку російських воєнних злочинців «Ініціатива справедливості», а також спробує дописати книгу про свою службу.

Зазначимо, що військовослужбовці, які повернулися з полону, можуть звільнитися зі служби, що передбачено ст. 26 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», зміни до якого набрали чинності 18 травня 2024 року.

Станіслав Асєєв мобілізувався до лав Збройних сил України в піхотну роту на першій лінії оборони у березні 2024 року.

1 травня він повідомив, що отримав на фронті контузію і потрапив до госпіталя. 2 липня військовий повідомив про те, що уламок снаряду поранив його в шию.

У 2017 році Станіслав Асєєв робив репортажі для «Радіо Свобода» з територій, підконтрольних терористичній організації «ДНР». Він підписувався псевдонімом «Станіслав Васін», та одного разу йому не вдалося пройти «перевірку документів». Асєєв зник на початку червня 2017 року на окупованій частині Донеччини. Пізніше з’ясувалося, що його затримали бойовики «ДНР» та звинуватили у шпигунстві.

Асєєв сподівався на звільнення, однак бойовики не включили його до списків для обміну, який відбувся 27 грудня 2017 року.

На початку липня 2018 року стало відомо, що Станіслав Асєєв оголосив голодування.

Після арешту журналіст протягом 28 місяців перебував у концтаборі, став свідком катувань і моральних звірств.

Вийшовши на волю, Станіслав Асєєв видав книгу «“Світлий Шлях”: Історія одного концтабору». Згодом письменник виступив консультантом фільму «Відблиск» Валентина Васяновича, де йдеться про українських військовополонених, а також зіграв у ньому роль співробітника ФСБ.

У вересні 2022 року Асєєв заснував фонд «Ініціатива справедливості» (JIF), що виплачуватиме нагороду за інформацію про російських терористів. 

У листопаді 2022-го книжку Станіслава Асєєва «“Світлий Шлях”: історія одного концтабору» видали англійською мовою. У перекладі вона має назву «The Torture Camp on Paradise Street» («Концтабір на Райській вулиці»).

Фото: Станіслав Асєєв/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
война Вооруженные силы Украины
Источник материала
loader
loader