Україна відновила імпорт апельсинів
Україна відновила імпорт апельсинів

Україна відновила імпорт апельсинів

Україна змогла відновити імпорт апельсинів у поточному сезоні 2023/24, який є вже третім поспіль, що проходить в умовах повномасштабної агресії з боку Росії. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

З листопада 2023 року по червень 2024 року українські імпортери вже ввезли в країну 65 тис. тонн апельсинів, перевершивши результат всього попереднього сезону. Загальний обсяг може цілком досягти рівня сезону 2021/22, з урахуванням решти чотирьох місяців.

Хоча до довоєнних показників споживання Україні ще далеко (наприклад, у січні 2022 року імпорт апельсинів був удвічі більшим, ніж у цьому ж місяці 2023/2024 рр.), здається, що країна змогла подолати кризу початку повномасштабної війни, і ринок імпортної продукції знову демонструє зростання. У випадку з апельсинами свою частку в збільшенні споживання також внесли відновлення світового виробництва та доволі високі ціни на яблука в минулому сезоні.

Цікаво, що головним вигодоотримувачем зростання попиту на апельсини на українському ринку стала Туреччина, яка вже подвоїла поставки цих фруктів до країни порівняно з попереднім сезоном. Єгипет, який утримує лідерство в постачанні апельсинів до України як мінімум з сезону 2018/19, швидше за все, залишиться на другому місці, оскільки з липня по жовтень український ринок більше орієнтується на поставки з Південної Африки.

Попри жорстку конкуренцію з Туреччиною та зручнішу логістику турецьких постачальників, потенціал єгипетської присутності на ринку апельсинів в Україні все ще далекий від вичерпання, тим більше, що раніше єгипетський експорт у цьому напрямку був майже вдвічі більшим. Для Єгипту Україна вже є другим найбільшим ринком збуту апельсинів у Східній Європі, поступаючись лише Польщі.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader