У Миколаєві відкрили меморіальну дошку колишньому фотокореспонденту Укрінформу Олександру Кремку
У Миколаєві відкрили меморіальну дошку колишньому фотокореспонденту Укрінформу Олександру Кремку

У Миколаєві відкрили меморіальну дошку колишньому фотокореспонденту Укрінформу Олександру Кремку

У Миколаєві відкрили меморіальну дошку в пам'ять про колишнього фотокореспондента Укрінформу, Заслуженого журналіста України, лицаря ордена "За заслуги" ІІІ ступеню Олександра Кремка.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події, дошку встановили на будинку, де багато років мешкав фотохудожник.

«Олександр Кремко був дуже доброю, теплою світлою людиною. Його талант надихає, його роботи були чудовими. У багатьох місцях Миколаєва збереглося багато колажів з його знімків, хоча не всі знають їх автора. Тому дуже важливо, щоб сьогоднішня подія залишилася в історії нашого міста, і миколаївці знали, поряд з якими людьми вони жили. Бо саме такі особистості як Олександр Олександрович створюють наше місто», - сказав міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич, який взяв участь у церемонії відкриття меморіальної дошки.

У Миколаєві відкрили меморіальну дошку колишньому фотокореспонденту Укрінформу Олександру Кремку - Фото 1

Вшанувати пам'ять талановитого земляка прийшли рідні, друзі, колеги. Також присутні мали змогу насолодитися піснею у виконанні Олександра Кремка "Я люблю тебе, життя", який мав гарний голос.

У Миколаєві відкрили меморіальну дошку колишньому фотокореспонденту Укрінформу Олександру Кремку - Фото 2

Меморіальну дошку виготовив миколаївський скульптор, Заслужений діяч мистецтв України Іван Булавицький.

Олександр Кремко народився у приміському селі Велика Корениха, фотографією захоплювався з раннього дитинства, займався у фотостудії Чорноморського суднобудівного заводу, закінчив філологічний факультет Миколаївського національного університету імені Сухомлинського. Працював у провідних газетах регіону та України, а з 1981 по 2016 рік – власним кореспондентом національного інформагенства "Укрінформ" у Миколаївській області.

У Миколаєві відкрили меморіальну дошку колишньому фотокореспонденту Укрінформу Олександру Кремку - Фото 3

Кремка називають літописцем новітньої історії Миколаївщини. У його творчому доробку сотні тисяч фотознімків, де закарбовані найважливіші події з життя області та її людей: від науковців, космонавтів, урядовців до корабелів та хліборобів. Це люди, які розбудовували цей край, робили його сучасним, науково-розвиненим, з потужним промисловим та аграрним потенціалом.

Його запрошували знімати найзнаковіші спортивні змагання, військові навчання, візити перших осіб країни. Його фотознімки не раз прикрашали престижні виставки, він ставав переможцем багатьох творчих конкурсів.

У Миколаєві відкрили меморіальну дошку колишньому фотокореспонденту Укрінформу Олександру Кремку - Фото 4

Але понад усе він любив рідний Миколаїв і все, що з ним пов’язано. Щоб закарбувати його красу, піднімався на дахи найвищих будинків, робив знімки з гелікоптера, долав морські милі разом з екіпажами щойно збудованих суден. Миколаївцям добре знайомі його серії індустріальних світлин, пейзажні фото, зроблені з висоти пташиного польоту та унікальні портрети містян.

Перед зйомками він завжди намагався подружитися зі своїми героями, жартував, робив компліменти, тому його фото ніколи не були статичними - на них зображені живі люди зі своїм характером та емоціями.

У Миколаєві відкрили меморіальну дошку колишньому фотокореспонденту Укрінформу Олександру Кремку - Фото 5

Він - автор 10 фотоальбомів, найвідоміші серед яких – "Я люблю це місто", "По Південному Бугу", "Місто, де народжуються кораблі", "Миколаїв", "Миколаївщина", "Є тільки мить...", книги спогадів "Життя за кадром".

Олександр Кремко разом із дружиною Наталією виховали доньку Олену, пам'ять про славетного дідуся зберігатимуть і двоє їхніх онуків.

Помер фотожурналіст 27 грудня 2020 року на 77-му році життя в Каліфорнії (США).

Як повідомляв Укрінформ, у Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці проходила фотовиставка колишнього фотокореспондента Укрінформу, Заслуженого журналіста України Олександра Кремка, якою започатковано проєкт «Цифрова історія Миколаївщини».

Фото Алли Мірошниченко та з архіву родини Кремків

Теги по теме
Николаев
Источник материала
loader
loader