Нова система РЕБ BriteStorm перетворює дешеві дрони на «привидів» у небі
Нова система РЕБ BriteStorm перетворює дешеві дрони на «привидів» у небі

Нова система РЕБ BriteStorm перетворює дешеві дрони на «привидів» у небі

Італійська компанія Leonardo представила свою новітню систему радіоелектронної боротьби (РЕБ) BriteStorm. Досить невелика, щоб її можна було встановити на літаки, безпілотники і ракети, ця система може вивести з ладу ворожі радіолокаційні системи або обдурити їх, змусивши «виявляти» фантомні цілі.

Недорогу систему також можна встановити на рої дронів для створення фантомних формувань реактивних винищувачів для захисту справжніх.

Як і його попередник, BriteStorm є резервним пристроєм постановки перешкод, який працює шляхом поглинання вхідного радіолокаційного сигналу, імітуючи його частоту і випромінюючи хибний «зворотний» сигнал.

Компанія Leonardo зі штаб-квартирою в Італії офіційно представила BriteStorm на провідній щорічній конференції Асоціації армії США (AUSA), яка відкрилася вчора у Вашингтоні, США. Дочірня компанія компанії, що базується у Великій Британії, очолила розробку нової перешкоди і попередньої приманки BriteCloud. BriteStorm важить всього 2,5 кг, що більше, ніж BriteCloud, але все одно дуже маленький пристрій. До комплекту входить спеціальна антена, модулі прийому-передачі та генератор мініатюрної техніки Леонардо.

«BriteStorm не залежить від платформи… Ви можете встановити його майже на будь-що, якщо воно має відсік для корисного навантаження і потужність, еквівалентну батареї Humvee», – пояснив Майкл Ліа, віце-президент з продажу засобів радіоелектронної боротьби компанії Leonardo, на виставці AUSA. «Що стосується ціни, то BriteStorm був розроблений таким чином, щоб її можна було оцінити. … [це означає, що вона] не є непомірно дорогою, і її втрата не спричинить серйозних стратегічних проблем», – додав Ліа. Leonardo пояснює, що BriteStorm може використовуватися як «засіб радіоелектронної боротьби, що розгортається перед основними силами для створення потужних перешкод проти широкого спектра загроз».

Згідно з прес-релізом компанії, BriteStorm погіршує роботу інтегрованої мережі системи протиповітряної оборони противника (IADS), пригнічуючи її здатність виявляти і фіксуватися на інших платформах. Це допомагає захистити дружні сили та забезпечити їхню місію.

«BriteStorm є першою на ринку резервною станцією постановки перешкод, яка використовує технологію цифрової радіочастотної пам’яті золотого стандарту (DRFM). Це означає, що вона може ідеально записувати імпульс ворожої радіолокаційної системи», – пояснив Ліа. «Потім імпульс змінюється і проєктується назад, збиваючи ворога з пантелику і значно погіршуючи його ситуаційну обізнаність», – додав він. «BriteStorm дуже ефективний проти радарів НАТО в діапазонах від A до J», – продовжив Ліа. Це означає, що BriteStorm ефективний проти усіх типів… радарів спостереження, захоплення цілей і стеження», – сказав він учасникам конференції в США.

Раніше видання The War Zone вже повідомляло, що попередник BriteStorm, BriteCloud, може використовувати імітацію сигналів DRFM і може створювати кілька фальшивих цілей, щоб збити з пантелику операторів радарів і вивести їх з ладу.

Інтегровані в безпілотні літальні апарати (БПЛА), нові системи BriteStorm можуть бути розгорнуті з різних напрямків одночасно, що ускладнює для ворожих захисників визначення пріоритетів у розподілі ресурсів у зоні ураження.

Leonardo пояснює, що BriteStоrm також може функціонувати, використовуючи традиційніші методи глушіння, «бомбардуючи систему противника електронним шумом». Це означає, що перешкоди BriteStorm можуть допомогти захистити дружні пілотовані і безпілотні літальні апарати під час операцій.

Источник материала
loader
loader