Замість серця – інтелектуальний алгоритм: польські інженери створили баражуючий БПЛА, що може атакувати з 5 км
Замість серця – інтелектуальний алгоритм: польські інженери створили баражуючий БПЛА, що може атакувати з 5 км

Замість серця – інтелектуальний алгоритм: польські інженери створили баражуючий БПЛА, що може атакувати з 5 км

Польська компанія Jakusz представила свою новітню розробку у галузі високоточних засобів ураження — систему KRUK Smart Loitering Munition.

Як зазначають автори оборонного порталу Army Recognition, баражуючий боєприпас KRUK (ворон — українською) покликаний підвищити ефективність і точність ударів на полі бою, пропонуючи сучасним арміям економічно вигідне рішення для асиметричної війни та тактичних операцій, повідомляє АрміяInform.

Бойовий дрон може працювати на висоті до 5 км. Корисне навантаження KRUK включає 500-грамову боєголовку, здатну нести бронебійні боєприпаси калібру 180 мм або протипіхотні вибухові пристрої.

Він має крейсерську швидкість 120 км/год, а при пікіруванні до цілі розганяється до 160 км/год, працює на висоті від 250 метрів над рівнем землі протягом максимум 10 хвилин після зльоту. Запас ходу БПЛА залежить від режиму роботи: з дальністю до 10 км за управління в межах прямої видимості та до 20 км в режимі спостереження.

Загальна маса системи становить лише 1,5 кг, що забезпечує її легкість і портативність. Пускова установка, виконана з легких матеріалів, збільшує загальну вагу до 3,5 кг, що залишається вкрай низьким показником для безпілотних систем такого типу.

Однією з ключових особливостей системи є її простота управління — вона може бути повністю контрольована одним оператором. Пускова установка багаторазова і може бути підготовлена до використання менш ніж за дві хвилини, що значно скорочує логістичні та часові витрати на розгортання.

KRUK оснащений передовими системами стеження й управління цілями, використовуючи інтелектуальні алгоритми для аналізу ситуації в реальному часі. Електрооптичні камери дають змогу точно відстежувати рухомі цілі, мінімізуючи побічний збиток, що особливо важливо для сучасних бойових операцій.

Крім того, дрон легко інтегрується з різними наземними, морськими та повітряними платформами, забезпечуючи масштабованість і гнучкість використання.

Новий безпілотник має захищені протоколи зв’язку для запобігання перехопленню даних і може управлятися дистанційно або автономно для виконання операцій за межами прямої видимості. А модульна конструкція системи уможливлює її подальшу модернізацію та адаптацію під мінливі потреби армії.

Залежно від завдання боєприпас може зависати у повітрі для спостереження або вражати цілі на високій швидкості.

KRUK покликаний задовольнити потребу в економічній, точно керованій і мобільній зброї, яку можна швидко розгорнути на полі бою.

Источник материала
loader
loader