У проєкті «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки» візьмуть участь 30 закладів - МКСК
У проєкті «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки» візьмуть участь 30 закладів - МКСК

У проєкті «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки» візьмуть участь 30 закладів - МКСК

У пілоті проєкту «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки» візьмуть участь 30 бібліотек у шести областях.

Про це повідомила начальниця відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я Міністерства культури та стратегічних комунікацій Леся Хемраєва під час пресконференції в Укрінформі.

Проєкт допомагатиме бібліотекарям стати опорою для громад.

"У нас буде шість областей - Київська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Житомирська та Одеська. Участь візьмуть 30 бібліотек, 15 бібліотек сфери управління МКСК та 15 бібліотекобласних військових адміністрацій", - сказала Хемраєва.

У проєкті «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки» візьмуть участь 30 закладів - МКСК - Фото 1

Вона зазначила, що "мета проєкту - забезпечити психосоціальну підтримку населення України через використання потенціалу розгалуженої мережі бібліотек. Зокрема, залучення їх кадрового потенціалу та поширення у громадах напрацьованих інструментів самодопомоги".

За її словами, серед завдань проєкту - формування відповідального ставлення людей до власного ментального здоров'я, здоров'я оточуючих та підвищення обізнаності населення в питаннях психічного здоров'я.

Голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі зазначила, що програма також розрахована на посилення спроможності, на розвиток потенціалу самих бібліотечних працівників. Вона висловила впевненість, що протягом наступних років буде видно результати цього проєкту, коли зростатиме професійний рівень і навички ведення саме такої роботи серед працівників бібліотек.

У проєкті «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки» візьмуть участь 30 закладів - МКСК - Фото 2

"Бібліотеки це не просто місця з книжками. Це місця, куди приходять люди та взаємодіють між собою. І, власне, цей проєкт спрямований на розвиток цього компоненту", - сказала Бардескі.

Експертка Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету міністрів Анастасія Голотенко додала, що, маючи навички психологічної допомоги, самодопомоги та розуміння власних емоцій та емоцій інших, люди можуть стати підтримкою один для одного.

У проєкті «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки» візьмуть участь 30 закладів - МКСК - Фото 3

Навчальна програма розроблена ЮНЕСКО спільно з Міністерством культури та стратегічних комунікацій за фінансової підтримки Японії у співпраці з Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету міністрів.

Проєкт реалізується в межах всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики України звернулося з ініціативою передбачити в проєкті державного бюджету на 2025 рік не менш ніж 200 млн грн на придбання книжок для поповнення бібліотечних фондів.

Фото Олександра Клименка

Источник материала
loader
loader