У Польщі хочуть призупинити надання притулку - кажуть про граничну кількість мігрантів
У Польщі хочуть призупинити надання притулку - кажуть про граничну кількість мігрантів

У Польщі хочуть призупинити надання притулку - кажуть про граничну кількість мігрантів

Станом на сьогодні у Польщі кількість іноземних мігрантів у країні «тимчасово є граничною», що пояснює бажання уряду Польщі тимчасово призупинити право на надання притулку.

Про це в ефірі TVN24 заявив у вівторок заступник глави МВС Польщі Мацей Дущик, передає Укрінформ.

«10 років тому ми мали 100 тис. мігрантів у Польщі, сьогодні ми маємо 2,5 млн. Треба розібратися, як це виглядає і чи не порушуємо ми соціальну єдність», - зазначив Дущик.

Він додав, що з огляду на те, як поляки реагують на міграцію й емоційність дискусій в країні, «здається, що ця кількість є тимчасово граничною».

На його думку, Польща потребує невеликої додаткової кількості іммігрантів залежно від попиту роботодавців, і щоб конкурентоспроможність польської економіки не порушувалася.

За його словами, ініціатива премʼєра Польщі Дональда Туска про тимчасове територіальне призупинення права на притулок є реакцією на дії Росії і Білорусі щодо штучного створення міграційного тиску на кордоні з РБ. Він підкреслив, що «Лукашенко з Путіним не можуть вирішувати щодо політики надання притулку, це мають вирішувати поляки».

«Якщо ми отримуємо інформацію і бачимо рух літаків, які привозить до Білорусі людей, наприклад, із Сирії, і знаємо, що це в’язні, яких звільняють із сирійських в’язниць, тому що це також може бути такий план, і вони починають збиратися на польському кордоні, то ми повинні тимчасово і територіально призупинити право на притулок, тому що це може бути використано для посилення ефекту, якого хоче досягти Лукашенко (дестабілізації ситуації в Польщі – ред.)», – констатував Дущик.

Заступник глави МВС заперечив, що Польща хоче вийти з міжнародних договорів чи конвенцій, що регулюють міграційний рух. За його словами, йдеться про те, щоб «у разі негативного сценарію мати якийсь інструмент, який дозволить Польщі контролювати кордон».

Як передавав Укрінформ, нещодавно глава польського уряду Дональд Туск заявив, що незабаром він представить міграційну стратегію для боротьби з нелегальною міграцією у країні на тлі напруженості з Білоруссю, яку Варшава звинувачує у спробах незаконного переправлення мігрантів через свій кордон. Одним із елементів міграційної стратегії стане тимчасове територіальне призупинення права на притулок. Туск додав, що право на притулок використовується Олександром Лукашенком, лідером Росії Володимиром Путіним і контрабандистами у спосіб, який суперечить суті права на притулок.

Міграційну стратегію на засіданні у вівторок має розглянути і затвердити уряд Польщі.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, а також встановила сучасну систему електронного моніторингу.

Це було відповіддю на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією так званого міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та балтійськими країнами.

Источник материала
loader