Шпигунство і хакери: Китай та РФ атакують США, Британію та Німеччину
Шпигунство і хакери: Китай та РФ атакують США, Британію та Німеччину

Шпигунство і хакери: Китай та РФ атакують США, Британію та Німеччину

Джерело

WSJ

Китайський уряд веде масштабну шпигунську діяльність. Для цього він залучає не лише спецслужби, а й приватні компанії та цивільних осіб.

Ця розгалужена система працює для збору інформації та ослаблення держав-суперників КНР. Основна мета – зміцнити власну економіку, водночас завдаючи шкоди іншим країнам. Для цього застосовуються як шпигуни, так і кіберзлочинці.

Лише за останній місяць ФБР фіксує підвищену активність хакерів, пов'язані з китайським урядом. За цей час вони атакували 260 тисяч пристроїв.

Кібермережа Китаю, яка підтримується державою, є дуже розвиненою. Вона чисельно перевищує кіберперсонал ФБР у співвідношенні 50 до 1. За деякими оцінками, у Китаї до 600 тисяч осіб працюють над кіберопераціями.

Також повідомляється про інші прояви шпигунської активності. Зокрема, федеральні посадовці стверджують, що колишня головна помічниця губернаторки штату Нью-Йорк була китайською агенткою.

Крім того, звіт Конгресу США виявив, що вантажні крани китайського виробництва в американських портах містять технології, які могли б дозволити Китаю віддалено контролювати їх. І, відповідно, збирати інформацію непомітно.

Крім того, фіксувалися випадки доступу до мереж американських провайдерів широкосмугового зв'язку, що, можливо, дозволило китайським хакерам отримати доступ до телефонних прослуховувань, які використовуються у кримінальних розслідуваннях.

Серед найсерйозніших випадків китайського шпигунства було проникнення в енергетичну та водопровідну інфраструктуру США. Це викликає занепокоєння у Вашингтоні, оскільки влада побоюється, що Китай зможе серйозно порушити роботу цих критично важливих служб у разі конфлікту через Тайвань.

Інші гучні випадки шпигунства включають масове порушення записів реєстрації виборців у Великій Британії. Це розкрило домашні адреси до 40 млн осіб.

Китайська шпигунська мережа функціонує децентралізовано, з активною участю приватних компаній і державних органів, що створює серйозні виклики для її виявлення та протидії. Близько десяти років тому Китай зачистив свою мережу посадовців, які співпрацювали з американськими розвідками, що зменшило обізнаність США про те, що відбувається у Китаї.

Окрім китайської загрози, німецькі спецслужби повідомили про зростання активності російських агентів на території Німеччини. Президент Федерального відомства із захисту Конституції Німеччини Томас Хальденванг заявив, що Росія активізувала гібридні та таємні заходи проти Німеччини. Він зазначив, що кількість випадків шпигунства та диверсій з боку Росії не лише збільшилася, а й стала більш якісною.

Особливу увагу російські агенти приділяють спробам шпигувати за німецькою армією. Президент Служби військової контррозвідки Мартіна Розенберг підкреслила: російські шпигуни намагаються отримати інформацію про постачання німецької зброї в Україну, навчальні програми та військові проекти. Фіксуються також диверсії, метою яких є створення у громадян відчуття незахищеності.

Название источника
WSJ
Ссылка на материал
https://www.wsj.com/politics/national-security/scale-of-chinese-spying-overwhelms-western-governments-6ae644d2?mod=china_news_article_pos1
Теги по теме
Китай
Источник материала
loader
loader