Глобальний державний борг гірший, ніж здається - МВФ
Глобальний державний борг гірший, ніж здається - МВФ

Глобальний державний борг гірший, ніж здається - МВФ

Сукупний державний борг у світі наблизився до $100 трильйонів та має швидші тенденції до зростання, ніж до пандемії коронавірусу.

Про це йдеться в аналітичній публікації високопоставлених представників МВФ на сайті Фонду, передає Укрінформ.

«Глобальний державний борг дуже високий. Очікується, що до кінця цього року він перевищить $100 трильйонів, що складатиме близько 93% світового ВВП, та сягне 100% ВВП до 2030 року»,- зазначається в публікації.

У цьому зв’язку підкреслюється, що нинішній рівень держборгу є на 10 процентних пунктів ВВП вищим, ніж 2019 року, тобто до пандемії.

Причому, фіскальні прогнози багатьох країн можуть бути гіршими, ніж очікувалося, зазначають автори. На це впливають великий тиск витрат, оптимістичні упередження щодо прогнозів боргу, а також значний невизначений борг.

Як пояснюють автори, країнам доведеться витрачати дедалі більше, щоби впоратися з проблемами старіння та охорони здоров’я; переходу на зелену енергетику та адаптацію до клімату; а також оборони та енергетичної безпеки через зростання геополітичної напруги. Крім того, існують інші тенденції, які можуть мати свій вплив на процеси.

Вирішальну роль у стримуванні боргових ризиків здатне відіграти фіскальне коригування, зазначається в публікації. Але при цьому вибір фіскальних заходів має бути орієнтований на людей та економічне зростання в різних країнах по-різному.

Так, країни з розвиненою економікою мають просувати реформи системи соціальних пільг, змінювати пріоритети видатків та збільшувати доходи там, де податки низькі. Країни з ринками, що розвиваються, мають більший потенціал для мобілізації податкових надходжень шляхом розширення бази оподаткування та адміністрування доходів. При цьому, одночасно мають зміцнюватися мережі соціального захисту, а також захисту державних інвестицій для підтримки довгострокового зростання.

Швидкість запровадження фіскальних заходів також має значення, підкреслюють автори. Зокрема, виважені та постійні темпи коригування зменшать фіскальні ризики та водночас обмежать негативний вплив у сфері виробництва й зменшення нерівності.

Деякі країни з високим ризиком боргової кризи потребуватимуть початкових коригувань, йдеться в аналітичній публікації.

Як повідомляв Укрінформ, у попередньому оновленні доповіді «Огляд світової економіки» (WEO) Міжнародний валютний фонд визначив, що глобальне зростання світового ВВП залишатиметься на рівні 3,2% за підсумками нинішнього року. При цьому зверталася увага на зростання ризиків підвищення інфляції, що також може зберегти високі відсоткові ставки на ще більший термін.

Теги по теме
МВФ ВВП
Источник материала
loader
loader