Дипломат назвав ключову проблему української діаспори у Бразилії
Дипломат назвав ключову проблему української діаспори у Бразилії

Дипломат назвав ключову проблему української діаспори у Бразилії

У Бразилії доволі велика українська діаспора, однак майже ніхто серед них не говорить рідною мовою. Про це посол України в Бразилії Андрій Мельник розповів в інтервʼю «Главкому».

За словами посла, українська громада є унікальною з погляду збереження культурної та релігійної ідентичності, а також патріотизму.

«Сьогодні в Бразилії мешкає більше мільйона громадян з українським корінням. Таким чином, українці належать до топ-10 найбільш чисельних громад емігрантів – поряд з італійцями, німцями, поляками та іншими. Маємо вже п’яте чи навіть шосте покоління емігрантів українського походження. Діаспоряни середнього і молодшого віку вже майже не говорять українською. Від цього мені дуже гірко і боляче», – зауважив посол.

Андрій Мельник зазначив, що «у мовній проблемі винна насамперед сама українська держава», яка за 33 роки з часу відновлення незалежності так і не спромоглася забезпечити системне вивчення рідної мови для українців в Бразилії.

«Для цього наше Міносвіти мало б щороку готувати і направляти до Бразилії та інших держав, де маємо такі потужні громади наших співвітчизників, десятки, а краще сотні вчителів. Крім того, необхідно було б домогтися від місцевої влади створення двомовних шкіл», – сказав дипломат.

Посол заявив, що вносив власні пропозиції на розгляд Міносвіти і Міністерства закордонних справ України, однак поки без жодних зрушень.

«Що стосується політичної впливовості українців в Бразилії, то вона фактично повністю відсутня. Я пересвідчився в цьому, неодноразово буваючи у штаті Парана, що на півдні країни. Саме там мешкає переважна більшість українців, близько 80%. Саме політичного голосу нашої діаспори фактично не було чутно ані раніше, ані зараз. Це дуже засмучує», – додав Андрій Мельник.

За словами дипломата, наразі у парламенті Парани, де проживає левова частка української діаспори, із понад 50 депутатів – лише одна має українське коріння – Марсія Гусуляк. Але і вона не говорить українською.

«Якщо ж брати нижню палату Конгресу, то там так само з 513 депутатів «аж» один українського походження – Пауло Білинський, експоліцейський із Сан-Пауло», – наголосив посол.

До слова, Київ посів перше місце за кількістю скарг на порушення мовного закону. Усього в столиці було зареєстровано 365 звернень за перше півріччя 2024 року.

Источник материала
loader
loader