Зеленський представить План перемоги України лідерам ЄС - Боррель
Зеленський представить План перемоги України лідерам ЄС - Боррель

Зеленський представить План перемоги України лідерам ЄС - Боррель

Під час наступної Європейської Ради за участі глав держав та урядів країн ЄС Президент України Володимир Зеленський представить український План перемоги.

Про це у понеділок у Люксембурзі під час пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розпочали сьогодні нашу Раду ЄС зі спілкування з міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою, який поінформував нас про ситуацію на полі бою, та прокоментував елементи плану перемоги, який Президент Зеленський презентує під час наступної Європейської Ради. Ми також обговорили, як просувати та доповнювати українську формулу миру. Є стратегічна логіка в тому, щоб зміцнювати Україну політично та військовим шляхом, аби примусити Путіна піти на переговори. Хоча, треба визнати, це виглядає як дуже віддалена перспектива», - зазначив Боррель.

Він зауважив, що ЄС продовжуватиме військову підтримку Україні та просувати українську формулу миру.

«Ми вважаємо, що мир не можна плутати з капітуляцією. Протягом цього року ми бачили різке збільшення кількості жертв серед українського цивільного населення, жорстокі удари Росії проти енергетичної та портової інфраструктури, а також проти зернового експорту. Вже кілька цивільних закордонних суден були вражені російськими балістичними ракетами, тож проблема експорту зерна знову повернулася», - наголосив високий представник ЄС.

Він нагадав, що Росія почала атакувати судна, які до цього часу вільно здійснювали судноплавство у Чорному морі коридором від Одеси. Наразі експорт українського зерна знову піддається загрозам від Росії.

«Ми не можемо дозволити Путіну вчиняти небезпеку для глобальної продовольчої безпеки, або досягти успіху у його зусиллях із перетворення зими на зброю. Він планує занурити Україну у темряву та холод, і для цього цілеспрямовано атакує енергетичну інфраструктуру. Путін зазнав невдачі минулого року у досягненні цієї мети, і він має зазнати невдачі знову», - підкреслив Боррель.

Як вже повідомлялося, вже цього тижня, 17-18 жовтня, у Брюсселі відбудеться зустріч Європейської Ради, під час якої лідери ЄС обговорять розвиток ситуації в Україні та інші найважливіші питання внутрішньої та зовнішньої політики Європейського Союзу.

Теги по теме
Владимир Зеленский Евросоюз
Источник материала
loader
loader