В Україні розслідують понад 200 справ за фактами воєнних злочинів проти довкілля - Гринчук
В Україні розслідують понад 200 справ за фактами воєнних злочинів проти довкілля - Гринчук

В Україні розслідують понад 200 справ за фактами воєнних злочинів проти довкілля - Гринчук

Офіс генпрокурора розслідує 209 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів проти довкілля України, з яких 14 - попередньо кваліфіковані як «екоцид».

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла міністр захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук.

“Окремий напрям роботи – це фіксація злочинів проти навколишнього середовища, який здійснюють екологічні інспектори спільно з прокурорами спеціалізованих екологічних прокуратур при Офісі генерального прокурора України. На сьогодні Офіс генерального прокурора проводить розслідування у 209 кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів проти довкілля, 14 з них - з попередньою правовою кваліфікацією «екоцид»”, - сказала Гринчук.

Зокрема, спільно з представниками міністерства ці дані фіксуються та готуються для внесення до Міжнародного реєстру збитків, коли у ньому запрацює довкіллєвий складник.

За словами міністра, важливо, аби міжнародні суди визнали ці підрахунки та збитки. Також важливим є реальне відшкодування збитків агресором.

Гринчук зауважила, що всі ці процеси міністерство намагається об'єднати на платформі Пункту 8 Формули миру Володимира Зеленського «Екологічна безпека».

Вона додала, що найближчим часом відбудеться міжнародна зустріч партнерів, у якій візьмуть участь 18 країн. На переговорах ключовими будуть питання фіксації, відшкодування збитків агресором та відновлення пошкоджених територій.

Як повідомляв Укрінформ, станом на вересень 2024 року, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії зафіксовано понад 6 тис. екозлочинів, а завдана шкода оцінюється у 2,6–2,7 трлн грн.

Теги по теме
Экология
Источник материала
loader
loader