Уряд спростив процедуру мобілізації для резервістів
Уряд спростив процедуру мобілізації для резервістів

Уряд спростив процедуру мобілізації для резервістів

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2024 р. № 1130 внесено зміни до Постанови від 16 травня 2024 р. № 560. Основні зміни стосуються процедури призову військовозобов’язаних та резервістів під час мобілізації.

Так, згідно зі змінами до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, командир військової частини тепер може самостійно направляти військовозобов’язаних та резервістів на військово-лікарську комісію (ВЛК). Ця зміна впроваджує додаткову гнучкість і можливість для командирів військових частин впливати на процес призову.

Як це працює:

1. Якщо військовозобов’язаний або резервіст виявляє бажання проходити службу під час мобілізації у вибраній ним військовій частині, командир цієї частини має право самостійно направити таку особу на медичний огляд до ВЛК для визначення її придатності до військової служби. Командир вибирає на яке ВЛК дати направлення: при ТЦК та СП за розташуванням частини чи за місцем проживання військовозобов’язаного.

2. Командир військової частини отримує заяву від військовозобов’язаного або резервіста, в якій вказано бажану посаду. Після цього командир вивчає документи особи, включаючи військово-облікові документи та інші, що засвідчують освіту і спеціалізацію.

3. За результатами медичного огляду на ВЛК і професійно-психологічного відбору, командир військової частини приймає рішення щодо призову на військову службу. Якщо особа не відповідає вимогам через стан здоров’я або професійно-психологічні характеристики, командир має право відмовити їй у призові.

Перелік підрозділів, закладів, установ СБУ керівники яких, зможуть здійснювати призов громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період, визначений Генеральним штабом Збройних Сил.

«Нова постанова значно збільшує автономію командирів військових частин у процесі мобілізації. Вони мають можливість приймати рішення щодо кінцевого призову конкретних осіб. Також створює більш гнучку та децентралізовану систему призову, яка дозволяє командирам військових частин самостійно вирішувати питання мобілізації, а громадянам дає право вибору військової частини, в якій проходитимуть службу», – підсумував керівник апарату Львівської ОДА Тарас Грень.

Источник материала
loader
loader