Управління закупівлями дронів для ЗСУ здійснюватиметься через DOT-Chain - Жумаділов
Управління закупівлями дронів для ЗСУ здійснюватиметься через DOT-Chain - Жумаділов

Управління закупівлями дронів для ЗСУ здійснюватиметься через DOT-Chain - Жумаділов

Управління закупівлями дронів, РЕБ/РЕР і наземних роботизованих комплексів для потреб ЗСУ планується здійснювати через ІТ-систему Державного оператора тилу DOT-Chain. 

Про це повідомив очільник ДОТ Арсен Жумаділов в інтерв’ю hromadske, передає Укрінформ.

«Вже є запит і навіть політичне рішення про те, щоб завести в DOT-Chain управління закупівлями та постачанням дронів, інших систем БПЛА, РЕБ/РЕР і наземних роботизованих комплексів. На цей запит ми запропонували концепцію, як необхідно перебудувати процеси в системі закупівель БПЛА та інших подібних виробів. Це, зокрема, перебудова бачення того, як ми сприймаємо бригади», - зазначив Жумаділов. 

За його словами, пропонується дивитися на бригади як на власників своїх бюджетів. «Щоб вони ними розпоряджалися з огляду на те, які дрони їм потрібні. Усі ці дрони увійдуть в електронну систему з певними цінниками, тобто це буде як супермаркет, а бригада — як покупці, які замовляють той чи інший виріб» , - пояснив він.

Глава ДОТ зауважив, що зміни зачеплять і виробників, оскільки їхні поставки залежатимуть від того, чи будуть заявки від бригад. 

«Тобто ми створюємо стимул для виробників і постачальників, щоб вони конкурували не лише ціною, а й рівнем свого сервісу, техпідтримкою тощо. У разі, якщо всі заявки від ЗСУ виконані й буде або надлишковий обсяг, або вони матимуть додаткові потужності на виробництво своїх виробів, ці додаткові обсяги можуть бути експортовані. Це має відбуватися за рішенням чи то Міноборони, чи то якогось колегіального органу», - пояснив керівник ДОТ.

За словами Жумаділова, використання DOT-Chain здатне забезпечити більш ефективне управління закупівлями й постачанням.

Щодо того, хто виконуватиме закупівлі, він зауважив: «Це може бути Агенція оборонних закупівель. Це може бути (якщо її будуть створювати) окрема Агенція щодо дронів. Це не принципово. Усім, хто повинен мати доступ до системи, ми його надаємо. У нас розроблена комплексна система захисту інформації».

Керівник ДОТ нагадав, що до сьогодні система DOT-Chain використовувалась для закупівлі продуктів харчування для ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, 11 вересня Державний оператор тилу презентував DOT-Chain – інноваційну ІТ-систему для управління забезпеченням ЗСУ, яка в чотири рази прискорить процес оплати постачальникам за продукти харчування для війська.

Фото: Олександр Хоменко / hromadske

Теги по теме
Вооруженные силы Украины
Источник материала
loader
loader