У Харкові відкрили виставку дитячих робіт «Неповторно живі»
У Харкові відкрили виставку дитячих робіт «Неповторно живі»

У Харкові відкрили виставку дитячих робіт «Неповторно живі»

У Харкові відкрили виставку «Неповторно живі», автори – діти з розладами аутистичного спектра та синдромом Дауна.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Роботи виконані в різній техніці (з використанням ручки, олівців, фломастерів, різних фарб), що робить їх візуально ефектними. Виставку створювали близько пів року, сказав художній керівник студії «Aza Nizi Maza» Микола Коломієць.

«Дуже важливо показати, наскільки це потужно. Більшість цих дітей не навчаються, вони еволюціонують завдяки створеним умовам. Адже деякі діти навіть не говорять, з ними неможливо спілкуватися, тому я не викладаю їм, тут ідеться про створення умов», – зазначив художник.

У його студії займаються 20 дітей із синдромом Дауна та розладами аутистичного спектра, в експозиції представлені роботи половини з них. Виставкою хочуть привернути увагу до проблеми сприйняття суспільством дітей із різноманітними розладами.

У Харкові відкрили виставку дитячих робіт «Неповторно живі» - Фото 1 У Харкові відкрилася виставка «Неповторно живі» митців з художньої студії Aza Nizi Maza / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

«Бо досі цих дітей якось бояться в суспільстві, думають, що вони є джерелом якихось незручностей для викладача. Я хочу бути прикладом, я кажу: «Ні. Не бійтеся. Набирайте групи, навчайте». Тому що, по-перше, це, можливо, найбільш приємні у процесі навчання діти. І, по-друге, вони неймовірно талановиті. Взагалі всім дітям потрібні відповідні умови: зрозуміти, що їм хочеться робити, яка в них моторика, на чому вони можуть зосереджуватися, що їм подобається. Якщо ці компоненти скласти, ми побачимо, що дитина задоволена, вона дуже довго працює і має результат, більш того – вона показує дуже великий прогрес. Не треба навчати, треба роздивитися насіння, зерно, і спробувати його пророщувати в паростки, а потім – у розкішну квітку», - говорить Коломієць.

Виставку «Неповторно живі» у безпечному просторі «Art Area ДК» (вул. Чернишевська, 13) можна подивитися протягом місяця.

Харківська студія «Aza Nizi Maza» — інклюзивний простір, у якому, зокрема, займаються творчістю діти з інвалідністю. У 2023 році на студійній виставці «Скарбниця серця» показали понад 70 робіт.

Як повідомлялося, у Харкові в фоє станції метро «Майдан Конституції» до Дня художника учні художньої школи ім. Рєпіна створили спільну картину, також відкрилася виставка робіт учнів мистецьких шкіл міста, які зараз перебувають за кордоном.

Теги по теме
Дети Харьков
Источник материала
loader
loader