Сибіга закликав ЄС посилити підтримку енергетичної стійкості України напередодні зими
Сибіга закликав ЄС посилити підтримку енергетичної стійкості України напередодні зими

Сибіга закликав ЄС посилити підтримку енергетичної стійкості України напередодні зими

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга на засіданні Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу закликав колег посилити протиповітряну оборону і зміцнити енергетичну стійкість України напередодні зими.

Про це повідомило МЗС України за підсумками онлайн-участі Сибіги на запрошення високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, передає Укрінформ.

Зазначається, що український міністр поінформував європейських колег про ситуацію на полі бою та пріоритетні військові потреби українських захисників, а також розповів про постійні обстріли Росією українських міст і громад, критичної цивільної інфраструктури та енергетики, нещодавні удари по цивільних суднах і портовій інфраструктурі.

«Останнім часом ми стали свідками ударів Росії по наших портах і цивільних суднах. Такими діями росіяни намагаються не лише послабити економіку України, особливо напередодні зими, але й підірвати глобальну продовольчу безпеку», - зазначив Сибіга і закликав до спільної рішучої відповіді на такі дії РФ, гарантування свободи мореплавства у Чорному морі.

Очільник українського зовнішньополітичного відомства окремо наголосив на потребі пришвидшити допомогу ЄС для посилення протиповітряної оборони та зміцнення енергетичної стійкості України напередодні зими, що включає в себе надання додаткових засобів ППО і посилення повітряного щита, додаткове енергетичне обладнання, інвестиції у джерела генерації.

«Ми вдячні ЄС за зусилля зі зміцнення стійкості енергосистеми України та задоволення наших негайних потреб в енергетичній сфері. Йдеться як про відновлення, так і про підключення додаткових джерел та стабілізацію системи. Ми цінуємо готовність ЄС втілити низку додаткових кроків, які задовольнять частину потреб у енергоспоживанні цієї зими. Розраховуємо також на лідерську роль Єврокомісії у залученні більшої кількості партнерів до надання енергетичної підтримки для України», - наголосив міністр.

Сибіга закликав ЄС посилити підтримку енергетичної стійкості України напередодні зими - Фото 1

Глава української дипломатії окремо подякував колегам за підтримку пропозицій Єврокомісії щодо використання 35 мільярдів євро макрофінансової допомоги та створення кредитного механізму для відшкодування до 45 мільярдів євро за рахунок заморожених російських активів. Він висловив сподівання на фіналізацію усіх необхідних рішень у найближчі тижні.

Сибіга повторив заклик до зняття обмежень на використання Україною далекобійних спроможностей проти законних військових цілей на території РФ, а також заклик ухвалити рішення про використання протиповітряних спроможностей сусідів України для збиття російських ракет і дронів в українському небі.

«Україна реалізовує своє право на самооборону згідно зі Статтею 51 Статуту ООН. Щоразу, коли росіянам протиставляється сила, вони відступають, Путін відступає. Коли ж вони відчувають слабкість, то йдуть уперед. Ми маємо показати колективну європейську силу, якщо хочемо відштовхнути російську загрозу подалі від Європи», - заявив він.

Міністр спростував інформацію, поширену в низці іноземних ЗМІ, про нібито готовність України до неприйнятних територіальних поступок агресору. Він наголосив на безальтернативності Формули миру та принципу «Жодних рішень про Україну без України».

Сибіга також поінформував європейських колег про подальшу роботу над просуванням Формули миру на шляху до Другого саміту миру, детально розповів про те, як План перемоги стане інструментом практичного втілення Формули миру задля досягнення спільної для України та ЄС мети: всеосяжного, справедливого та тривалого миру.

Як повідомлялося, у понеділок у Люксембурзі відбувається зустріч у форматі Ради міністрів ЄС із закордонних справ, головними питаннями якої є продовження допомоги для України та ситуація на Близькому Сході.

Серед інших питань, які обговорять міністри, розвиток подій та виборчі процеси у Молдові та у Грузії, ситуація в Азербайджані, у Вірменії та у Венесуелі.

Фото: МЗС

Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
loader