Що допомогло ворогу захопити Вугледар: The Washington Post назвала несподівану причину
Що допомогло ворогу захопити Вугледар: The Washington Post назвала несподівану причину

Що допомогло ворогу захопити Вугледар: The Washington Post назвала несподівану причину

Деякі успіхи російських сил на війні в Україні стали можливими через поліпшення координації та ефективності тактичного розвідувально-ударного комплексу. Зокрема, падіння Вугледара безпосередньо пов'язано з наявністю у ворога термінали зв'язку Starlink. Про це повідомляє The Washington Post.

«В української армії, яку противник перевершував за озброєнням і чисельністю, була одна важлива перевага перед ворогом: інтернет через термінали Starlink. Тепер її мають і росіяни», – йдеться у статті.

Повідомляється, що існує зростаючий чорний ринок Starlink, який доставляє термінали росіянам на фронт, і їхнє поширення стало важливим фактором недавніх успіхів РФ під час її наступу.

Зокрема, один з офіцерів 72 механізованої бригади, що обороняла район міста Вугледар Донецької області з 2022 року та нещодавно була змушена відступити, у коментарі виданню на умовах анонімності назвав використання російськими окупантами Starlink одним з важливих чинників разом з нестачею живої сили та озброєння, що прискорили падіння Вугледара. Також повідомляється, що використання Starlink стало одним із факторів, який допоміг РФ наступати на Покровськ.

Видання зазначає, що термінали Starlink – одна з небагатьох переваг, які мала Україна проти більших, хоча і менш модернізованих сил РФ, зараз же РФ закрила технологічний розрив. Кількість терміналів Starlink зростала на російських позиціях протягом усього року, але тільки в останні кілька місяців їхній ефект став по-справжньому відчутним.

Раніше Росія встановила Starlink на «Шахед». Журналісти зазначають, що завдяки Starlink та встановленої камери окупанти можуть використати Shahed у ролі вкрай далекобійного баражуючого боєприпасу з можливістю дорозвідки та ураження навіть рухомих цілей.

Як повідомлялося, представники США та компанії SpaceX навчилися боротися з несанкціонованим використанням терміналів Starlink окупантами.

Источник материала
loader
loader