«Медіачек»: матеріал «Економічних новин» про мобілізацію є неповним, незбалансованим та упередженим
«Медіачек»: матеріал «Економічних новин» про мобілізацію є неповним, незбалансованим та упередженим

«Медіачек»: матеріал «Економічних новин» про мобілізацію є неповним, незбалансованим та упередженим

«МедіаЧек»: портал «Економічні новини» у своєму матеріалі ««З нас роблять безправних рабів»: законопроєкт про мобілізацію «рознесли» з усіх боків» порушив перше реч. п. 6, перше реч. п. 10 та друге реч. п. 9 Кодексу етики українського журналіста.

Громадські організації «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ.

У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду. Короткі запитання до ініціативи та реакції на висновки можна надіслати за адресою mediachek.ua@gmail.com

 

ВИСНОВОК № 206

щодо матеріалу порталу «Економічні новини» під назвою ««З нас роблять безправних рабів»: законопроєкт про мобілізацію «рознесли» з усіх боків» 

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 9 лютого 2024 року до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга на вказаний матеріал, в якій вказується на тенденційність висвітлення теми мобілізації з використанням анонімних коментарів з інтернету. 

2. Оскаржену статтю було опубліковано 8 лютого 2024 р. без зазначення рубрики та автора. На її початку розміщене фото чоловіка у військовій формі на фоні  хлопців, які заходять до будівлі. Матеріал розбито на вступ і 5 розділів. Також на початку міститься гіперпосилання на статтю з веб-сайту Телевізійної служби новин «Законопроєкт про мобілізацію «рознесли» з усіх боків: що змінюватимуть», датою публікації якої вказане 9 лютого 2024 р.

3. Розглядуваний матеріал присвячено підготовці законопроекту про зміни в мобілізаційному законодавстві та реакції суспільства на них.

4. Редакція прокоментувала для Ініціативи доводи скарги (див. додаток до висновку), зокрема зазначивши, що матеріал є передруком, а медіа не зобов’язані висвітлювати виключно позитивно які-небудь суспільно важливі події. 

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють матеріали медіа відповідної категорії

Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

«Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти і редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіо матеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел.» (п. 6);

«...Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення.» (п. 9);

«Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.» (п. 10).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

  1. Збалансованість матеріалів відрізняє контент медіа від контенту соціальних мереж. Та запобігає створенню закритих інформаційних бульбашок. 
  2. Передруковування матеріалу не знімає відповідальності за його недоліки з редакції, що здійснила передрук, про що вже неодноразово зазначала Ініціатива «МедіаЧек» (див. напр. п. 2 розд. ІІІ Висновку № 31). 

У розглядуваному випадку існує також часова колізія: матеріал ТСН, який нібито є первісним, має пізнішу вказану дату, ніж у розглядуваному матеріалі.

  1. Незбалансованість. Професійний стандарт балансу стосується матеріалів на конфліктну чи неоднозначну тематику. В розглядуваному матеріалі наводиться чимало думок із критикою законопроєкту про мобілізацію (як із наведенням авторства цих думок, так і без авторства). Проте не подається коментарів від представників Міністерства оборони, військових, Кабінету Міністрів (автора законодавчої ініціативи). Також не зазначено, що хоча б до когось із них журналісти зверталися за отриманням коментарів. По коментарі могла звернутися й редакція «Економічних новин», усунувши недопрацювання порівняно з матеріалом ТСН, який, як стверджує редакція, «Економічні новини» взяли за основу. Редакція у своїй відповіді на скаргу зазначає, що в медіа немає обов’язку співати дифірамби. Але подання різних точок зору, зокрема з боку влади, є необхідним для належного інформування аудиторії. Тобто даний професійний стандарт було порушено в розглядуваному випадку (перше реч. п. 10 Кодексу етики українського журналіста).
  2. Неповнота. «МедіаЧек» завжди вказує, що порушення стандарту балансу в матеріалі автоматично спричиняє також і порушення професійного стандарту повноти викладу. Крім того, розглядуваний матеріал не містить опису змін до мобілізації, які розглядали в парламенті. Хоча в матеріалі ТСН, до якого апелює редакція, містяться гіперпосилання на інші матеріали цього ж медіа з описом багатьох аспектів проєкту закону. Тому в оскарженому матеріалі допущено порушення першого реч. п. 6 Кодексу етики.
  3. Упередженість. Як зазначено вище, даний матеріал є неповним та незбалансованим на шкоду ініціаторів законопроєкту про зміни в мобілізаційне законодавство. Також у матеріалі зустрічаються такі суто критичні оціночні вирази журналіста як «рознесли», «скандальні пункти», «й ще багато-багато і ще раз багато зауважень». Наприкінці матеріалу наводяться виключно негативні щодо законопроєкту коментарі з соціальних мереж. Отже, в оскарженому матеріалі було допущене також порушення другого реч. п. 9 Кодексу етики.

Ініціатива «МедіаЧек» вважає, що портал «Економічні новини» у своєму матеріалі ««З нас роблять безправних рабів»: законопроєкт про мобілізацію «рознесли» з усіх боків»  порушив перше реч. п. 6, перше реч. п. 10 та друге реч. п. 9 Кодексу етики українського журналіста.

3 жовтня 2024 р.

___________________________________________________________________

Додаток — відповідь редакції щодо аргументів скарги: 

«На нашу електронну адресу надійшов лист стосовно однієї з публікацій на нашому інтернет-ресурсі. Ми готові надати пояснення та прокоментувати ситуацію.

https://enovosty.com/uk/news-ukr/news_society-ukr/full/0802-z-nas-roblyat-bezpravnix-rabiv-zakonoproyekt-pro-mobilizaciyu-roznesli-z-usix-bokiv#goog_rewarded

По-перше, наш сайт не є першоджерелом цього матеріалу.

Зазначений матеріал був передрукований із новинного сайту ТСН.ua, з незначною зміною заголовка. Зокрема, цитата «з нас роблять безправних рабів» була взята із тексту оригінальної публікації на ТСН. Для підтвердження додаємо лінк першоджерела. https://tsn.ua/exclusive/zakonoproyekt-pro-mobilizaciyu-roznesli-z-usih-bokiv-scho-zminyuvatimut-2510080.html

Звертаємо увагу, що гіперпосилання на першоджерело новини розміщене у другому абзаці нашого тексту. Тому вважаємо цілком логічним, що невдоволений читач має звертатися зі скаргою безпосередньо до першоджерела.

Нагадуємо, що медіахолдинг «1+1 Media», якому належить сайт "ТСН.ua, є частиною загальноукраїнського інформаційного телемарафону, «Єдині новини», який запущений державною владою з метою інформування населення щодо ситуації в Україні від початку повномасштабного російського вторгнення. 

По-друге, конкретизуйте, будь-ласка, які саме журналістські стандарти були порушені нашим ресурсом при публікації матеріалу з посиланням на  авторитетне видання із зазначенням джерела.  Ця новина була опублікована на інших українських медіаресурсах, тому незрозуміло, чому підвищена увага приділяється саме нашому сайту. Чи не простежується тут певна упередженість?

В тексті скарги сказано, що новини нашого сайту часто "з'являються у Google". Хочемо наголосити, що політика Google сувора стосовно новинних сайтів, і в індексацію потрапляють лише ті ресурси, які пройшли відповідну верифікацію, тривалий час працюють на медіаринку та мають високу довіру серед читачів та бездоганну репутацію.

Щодо відсутності авторства публікації, повідомляємо:  автором статті є Марина Азізова, штатний співробітник ТСН.ua, професійний журналіст із відповідною освітою. Вся інформація про неї є на сайті ТСН. Оскільки стаття Марини Азізової піднімає важливі для суспільства теми, наш інтернет-ресурс передрукував матеріал з посиланням на першоджерело.

Скарга про недотримання журналістських стандартів безпідставною. Критика, думки або суб'єктивні та оціночні судження, висловлені у матеріалі українськими публічними особами, такими як Ярослав Железняк, Давид Арахамія, Дмитро Лубінець, Європейська Бізнес Асоціація, Ярослав Юрчишин чи Олексій Данілов, є обґрунтованими, професійними та доречними. Крім того, журналіст видання ТСН Марина Азізова зібрала  відгуки та реакцію користувачів соцмереж з приводу суспільно значущої теми.

До відома автора скарги: в жодному світовому ЗМІ в журналістських стандартах не прописано обов’язок примушувати спікерів та журналістів "співати дифірамби" щодо тих чи інших суспільно важливих подій.

Якщо автор скарги вважає, що журналіст ТСН або  поважні державні діячі своїми думками чи коментарями для українських ЗМІ сіють паніку або генерують пропаганду окупанта, то це виключно суб'єктивна думка анонімного автора скарги. (Ви не вказали ім'я та призвіще автора скарги, тож вона є анонімною). 

Звертаємо Вашу увагу на упереджені, зневажливі, образливі та агресивні висловлювання і тон анонімного автора скарги на адресу нашого колективу, які Ви нам цитуєте, зокрема: "російська помийка". 

Наш сайт має основну версію україномовну, 80% контенту сайту публікується українською мовою: https://enovosty.com/uk/

Російська версія дублює деякі важливі новини, тому що сайт читають в інших країнах, зокрема Вірменії, Азербайджані, країнах Балтії, а також на Сході України, де ще є російськомовні читачі.

Безпідставне та неаргументоване звинувачення читача про "російську помийку" виглядає як наклеп та порушує честь і гідність нашого колективу.

Маємо зазначити, що наша компанія працює в Україні з 2017 року. З початком війни за нашу проукраїнську позицію (що підтверджується нашими публікаціями та кількістю переглядів) наш сайт  був заблокований в Росії Роскомнадзором.

На адресу колективу  неодноразово надходили погрози від російських ботів, також ми зазнавали численних DOS-атак з території агресора. Увесь наш колектив живе і працює в Україні,  активно підтримує  і донатить ЗСУ та має проукраїнську позицію.

 Звертаємо Вашу увагу певні недоречності у зауваженнях читача:

* Текст зі скарги: «…де зібрані виключно негативні зауваження публічних персон, але немає про "рабів".»

* Цитата з сайту ТСН, в матеріалі журналістки Марини Азізової, що наводить приклади реакції суспільства: «Цей законопроєкт свідчить про те, що ми ніколи не будемо цивілізованою, демократичною країною. У нас прав, як у вільних людей, нема і не буде, з нас роблять безправних рабів.»

При виникненні додаткових запитань, готові надати відповідь.

З повагою,

колектив сайту "Економічні новини"»

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader