У ЄС прогнозують, що виробництво оливкової олії зросте на 30%
У ЄС прогнозують, що виробництво оливкової олії зросте на 30%

У ЄС прогнозують, що виробництво оливкової олії зросте на 30%

Постачання оливкової олії в Європі має різко зрости наступного року, оскільки провідний виробник Іспанія оговтається від посухи.

Про це пише Reuters із посиланням на дані Єврокомісії. 

Прогнозується, що виробництво оливкової олії в ЄС досягне 2 млн т у 2024/25 МР, що на 31% більше, ніж минулого сезону, і на 9% вище середнього показника за п’ять років, йдеться у звіті комісії.

Різке зростання виробництва в Іспанії разом зі зростанням у Греції та Португалії має переважити менш сприятливий рік в Італії, вважають аналітики. 

Очікується, що виробництво оливкової олії в Іспанії у сезоні 2024-2025 років зросте на 48%  до 1,26 млн т. Попри сприятливу весняну погоду найближчі тижні будуть вирішальними для визначення остаточного рівня врожаю.

Фахівці нагадали, що посуха та спека в попередні два роки скоротили виробництво оливкової олії в Іспанії, подвоївши ціни на неї до рекордних рівнів і змусивши домогосподарства купувати більше соняшникової олії.

Водночас Єврокомісія прогнозує, що споживання оливкової олії зросте на 7% у 2024/2025 роках після падіння на 22% за останні два роки. Також очікується зниження цін на цю продукцію.

«Головна невизначеність у 2024/25 роках полягає в тому, як швидко ціни адаптуються до збільшення доступності та як споживачі відреагують на зміну звичок споживання через високі ціни», — йдеться в повідомленні.

Очікується, що експорт оливкової олії з ЄС зросте на 10%, а імпорт впаде на 7%, але високі врожаї конкурентоспроможних виробників Тунісу та Туреччини можуть стримати перебалансування торгівлі.

Источник материала
loader
loader