NYT проаналізував навіщо росія посилила атаки по портовій інфраструктурі України
NYT проаналізував навіщо росія посилила атаки по портовій інфраструктурі України

NYT проаналізував навіщо росія посилила атаки по портовій інфраструктурі України

росія посилила ракетні атаки на Одесу, українську портову інфраструктуру і цивільні судна в Чорному морі, що, як заявляють експерти, є спробою завдати шкоди економіці України і порушити експорт. За кілька тижнів окупанти вбили 14 осіб і поранили ще 28 мирних жителів, повідомляє Місія ООН зі спостереження за дотриманням прав людини в Україні. Під час останнього удару рф поцілила по двоповерховому житловому будинку, унаслідок чого загинула дівчинка-підліток і ще троє людей.
 
Про цепишеThe New York Times.
 
ЗМІ пише, що удари по кораблях були спрямовані здебільшого на судна "під прапорами невеликих країн, які навряд чи вживуть заходів у відповідь проти росії".
 
Наприклад, постраждали контейнеровоз під прапором Палау і судно під прапором Сент-Кітс і Невіс. Головний представник Європейської комісії із зовнішніх зв'язків звинуватив росію у використанні зброї проти "поставок продовольства з України".
 
"росія безпосередньо націлюється на постачання продовольства найбільш нужденним людям. Усі ці дії є кричущим порушенням міжнародного права і мають бути негайно припинені", пише видання.
 
Загалом від 24 лютого 2022 року окупанти знищили або пошкодили близько 300 портових споруд в Одеській області, зазначив заступник прем'єр-міністра з питань відновлення України Олексій Кулеба. ЗМІ пише, що тільки за останні три місяці росія здійснила близько 60 обстрілів по портовій інфраструктурі, пошкодивши 22 цивільних судна і 177 одиниць техніки, і поранивши до 80 цивільних (співробітників логістичних компаній, членів екіпажів і працівників портів).
 
"Український уряд заявляє, що ці удари спрямовані на зниження експортного потенціалу України, який для зерна здійснюється в основному морським шляхом. За словами Кулеби, від цього насамперед страждають країни, що розвиваються, і Європа. Загалом близько 40 країн отримують українське зерно, зокрема в Африці, Китаї та на Близькому Сході, а також у Європі", - йдеться в матеріалі.
 
Наразі українські фермери та експортери серйозно занепокоєні через цю ситуацію, оскільки сільськогосподарський сектор є ключовим джерелом доходів для бюджету України, заявляє заступник голови "Української аграрної ради" Денис Марчук. Він зазначає, що якщо росії вдасться "вибити" Україну з цього процесу, окупанти зможуть укладати вигідні угоди з продажу власного врожаю і поповнювати бюджет для військових цілей.

 

Источник материала
loader
loader