Meta видалила фейкові акаунти в Молдові напередодні президентських виборів
Meta видалила фейкові акаунти в Молдові напередодні президентських виборів

Meta видалила фейкові акаунти в Молдові напередодні президентських виборів

Meta Platforms видалила мережу групових облікових записів, націлених на російськомовних у Молдові, перед виборами в країні 20 жовтня за порушення політики компанії щодо фейкових облікових записів.
Влада Молдови заблокувала десятки каналів Telegram і чат-ботів, пов’язаних із прагненням платити виборцям за голосування «проти» на референдумі про членство в ЄС, який проходив разом із президентськими виборами.

Проєвропейський президент Мая Санду претендує на другий термін на виборах і назвала референдум про приєднання до 27-членного блоку наріжним каменем своєї політики.
Підроблені акаунти Meta публікували критику Санду, проєвропейських політиків і тісні зв’язки між Молдовою та Румунією, а також підтримували проросійські партії в Молдові, повідомила компанія.
Компанія заявила, що її діяльність зосереджена навколо близько дюжини фіктивних російськомовних новинних брендів, які видавали себе за незалежні організації з кількома інтернет-сервісами, включаючи Facebook і Instagram, що належать Meta, а також Telegram, OK.ru і TikTok.
Meta заявила, що видалила сім облікових записів Facebook, 23 сторінки, одну групу та 20 облікових записів в Instagram за порушення своєї «узгодженої політики неавтентичної поведінки».
Близько 4200 облікових записів підписалися на одну або кілька з 23 сторінок, а близько 335 000 облікових записів підписалися на один або кілька облікових записів Instagram, повідомляє Meta.
У Кишиневі Національна слідча інспекція заявила, що заблокувала 15 каналів популярного додатка для обміну повідомленнями Telegram і 95 чат-ботів, які пропонували виборцям гроші. Користувачам повідомили, що канали "порушили місцеві закони" про фінансування політичних партій.
Воно відстежило облікові записи прихильників бізнесмена-втікача Ілана Шора - членів забороненої партії його імені або виборчого блоку "Перемога", який він створив замість нього зі своєї бази в Москві.
Поліція Молдови заявила в четвер, що обшукала будинки лідерів, пов'язаних з Шором, у рамках кримінального розслідування про втручання у вибори. Поліція заявила, що десятки тисяч виборців отримали гроші через рахунки в російському банку, щоб зірвати голосування.
Источник материала
loader