Антиукраїнські наративи стали частиною дезінформації про повені в Польщі
Антиукраїнські наративи стали частиною дезінформації про повені в Польщі

Антиукраїнські наративи стали частиною дезінформації про повені в Польщі

Однією з найбільш поширених фальшивих наративів була теза, що допомога Україні під час війни негативно впливає на можливості Польщі допомагати власним громадянам, постраждалим від повені.

Під час повеней на території Нижньої Сілезії та Опольського воєводства у вересні 2023 року активно поширювалися дезінформаційні матеріали, багато з яких мали антиукраїнське забарвлення. За даними Наукової та академічної мережі (NASK), лише за період з 13 по 25 вересня в інтернеті з'явилося 23 тисячі неправдивих повідомлень, що охопили близько 8 мільйонів користувачів.

Про це пише PAP.

Однією з найбільш поширених фальшивих наративів була теза, що допомога Україні під час війни негативно впливає на можливості Польщі допомагати власним громадянам, постраждалим від повені. У деяких повідомленнях стверджувалося, що українські біженці отримали більше підтримки, ніж самі поляки, які постраждали від стихійного лиха.

Антиукраїнські настрої також проявлялися в звинуваченнях на адресу українців у мародерстві на територіях, евакуйованих через повінь. Незважаючи на спростування з боку поліції, фейкові повідомлення про участь українців у грабунках продовжували поширюватися в соціальних мережах.

Окрім цього, дезінформатори маніпулювали даними про кількість загиблих і зниклих безвісти, а також використовували фальшиві відео з інших країн, щоб створити спотворену картину масштабів катастрофи. Такі повідомлення розпалювали негативні емоції та страх серед населення, що робило його більш вразливим до фейкових новин.

Аналітики NASK наголошують, що подібна дезінформація використовується для посилення внутрішньої напруги в Польщі та має чітко виражену політичну мету, спрямовану на розпалювання антиукраїнських і антиєвропейських настроїв.

Фото: PAP/ Krzysztof Świderski.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Польща
Источник материала
loader
loader