SpaceX запустить п’ятий випробувальний політ Starship
SpaceX запустить п’ятий випробувальний політ Starship

SpaceX запустить п’ятий випробувальний політ Starship

Завдяки кільком затримкам минулого тижня, «Цього тижня в запусках ракет» є чудовий набір майбутніх місій. Ажіотаж почнеться в неділю із запуском п’ятого випробувального польоту Starship і запуску New Shepard від Blue Origin. Пізніше того ж дня SpaceX запустить місію NASA Europa Clipper до галілейського супутника Європи.

Неділя, 13 жовтня

Хто : SpaceX
Що : Starship
Коли : 12:00 — 13:07 UTC
Де : Техас, США
Чому : SpaceX запустить Starship у свій п’ятий суборбітальний випробувальний політ, місія називається IFT-5. SpaceX використає цю місію для повторної спроби першого в історії контрольованого входу Starship. Starship спробує приземлитися в південній частині Індійського океану, на захід від Австралії, а ракета-носій Super Heavy спробує приземлитися біля стартової вежі.


Хто : Blue Origin
Що : New Shepard
Коли : 13:00–16:00 UTC
Де : Техас, США
Чому : Blue Origin запустить свою суборбітальну ракету New Shepard у рамках місії без екіпажу. Раніше це було трохи незвично, оскільки запуски New Shepard відомі своїми запусками з екіпажем на край космосу для платних клієнтів. Ракета літатиме з технічним оновленням для покращення її продуктивності та можливості повторного використання.
Деякі з 12 корисних навантажень включають нові навігаційні системи для New Shepard і New Glenn, датчики LIDAR для програми Lunar Permanence та ультраширокі датчики наближення в рамках гранту NASA TechFlights. Місія — NS-27.


Хто : SpaceX
Що : Falcon Heavy
Коли : 16:12 UTC
Де : Флорида, США
Чому : SpaceX запустить ракету Falcon Heavy з місією Europa Clipper для NASA. Космічний зонд Europa Clipper досліджуватиме супутник Юпітера, Європу, здійснюючи прольоти на орбіті Юпітера. Він матиме дев’ять наукових інструментів і використовуватиме їх для вивчення крижаної поверхні Європи та її підповерхневого океану, щоб побачити, чи може Місяць підтримувати життя. Europa Clipper — найбільший космічний корабель НАСА для дослідження планет із розмахом 30 метрів, коли його сонячні батареї розширені. Космічний корабель здійснить проліт повз Марс із максимально близьким наближенням у лютому 2025 року. Потім він використає Землю, щоб отримати гравітаційну допомогу в грудні 2026 року, а потім він вийде на орбіту Юпітера 11 квітня 2030 року із запланованими 45 орбітами.

Понеділок, 14 жовтня

Хто : SpaceX
Що : Falcon 9
Коли : 05:48 — 09:48 UTC
Де : Флорида, США
Чому : SpaceX використовуватиме Falcon 9 для запуску 22 супутників Starlink на низьку навколоземну орбіту. Ця партія супутників відома як Starlink Group 10-10. Ви можете використовувати цей ідентифікатор, щоб знайти супутники на орбіті за допомогою різних служб супутникового відстеження. Перший ступінь Falcon 9 теж має здійснити посадку.

Вівторок, 15 жовтня

Хто : SpaceX
Що : Falcon 9
Коли : 08:03 UTC
Де : Каліфорнія, США
Чому : Першим запуском у вівторок стане ще один Falcon 9 від SpaceX. Ця партія з 20 супутників буде відома як Starlink Group 9-7 і міститиме 13 супутників Starlink прямого зв’язку. Як і попередній запуск, ці супутники вийдуть на низьку навколоземну орбіту, а перший ступінь Falcon 9 здійснить посадку.

Підсумовування

Першою місією, яку ми отримали останньою, був запуск Falcon 9 від SpaceX із місією Hera Європейського космічного агентства. Місія Hera вивчатиме подвійну астероїдну систему Didymos, яку раніше вразив космічний корабель NASA Double Asteroid Redirection Test (DART).

Другим і останнім запуском був Long March 3B з Китаю, який запустив високоорбітальні інтернет-сервіси WHG-03 із Центру запуску супутників Січан. Супутник успішно вийшов на орбіту.

Источник материала
loader