Сибіга обговорив із Боррелем прогрес щодо надання €35 мільярдів кредиту Україні
Сибіга обговорив із Боррелем прогрес щодо надання €35 мільярдів кредиту Україні

Сибіга обговорив із Боррелем прогрес щодо надання €35 мільярдів кредиту Україні

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга в ході телефонної розмови з високим представником ЄС Жозепом Боррелем обговорив прогрес щодо надання 35 млрд євро кредиту для України за рахунок використання заморожених російських активів.

Про це він повідомив у суботу у соцмережі Х, передає Укрінформ.

«Ми обговорили відчутний прогрес у наданні Україні 35 мільярдів євро за рахунок використання заморожених російських активів та інші наступні спільні кроки», - написав Сибіга.

Український міністр також додав, що його запросили на Раду міністрів ЄС із закордонних справ (14 жовтня).

Як повідомляв Укрінформ, Рада ЄС у середу погодила надання Україні макрофінансової допомоги на суму 35 мільярдів євро, а також новий механізм, який допоможе Україні у погашенні кредитів на суму до 45 мільярдів євро, наданих ЄС та партнерами з G7.

За рішенням Європейської ради, російські активи повинні залишатися знерухомленими доти, доки Росія не припинить війну проти України і не компенсує збитки, завдані війною. Це означає, що активи будуть знерухомленими, поки не буде отримана компенсація від Росії для погашення кредитів.

На саміті G7 в Італії 14 червня 2024 року лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд дол. США. Кошти будуть обслуговуватися та погашатися за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

Заморожені активи центрального банку Росії в ЄС сягають 210 млрд євро і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у 2,5-3 млрд євро на рік.

Источник материала
loader
loader