Вінниччина отримає від ЄБРР €13 мільйонів позики на модернізацію систем теплопостачання
Вінниччина отримає від ЄБРР €13 мільйонів позики на модернізацію систем теплопостачання

Вінниччина отримає від ЄБРР €13 мільйонів позики на модернізацію систем теплопостачання

Вінницька область у межах підписаної угоди між облрадою, ЄБРР та КП «Вінницяоблтеплоенерго» отримає 13 мільйонів євро позики на модернізацію систем теплопостачання.

Про це повідомляє Вінницька обласна рада, передає Укрінформ.

«Тристоронню угоду між Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Вінницькою обласною Радою та КП «Вінницяоблтеплоенерго» щодо реалізації проєкту централізованого теплопостачання у Вінницькій області підписано у Польщі. Розмір позики – до 13 млн євро. Строк погашення - до 13 років. Однією з головних вимог підписаної угоди є наявність місцевої гарантії, яка відповідно до Бюджетного кодексу України надається за рішенням обласної ради», - йдеться у повідомленні.

Вінниччина отримає від ЄБРР €13 мільйонів позики на модернізацію систем теплопостачання - Фото 1

Як зазначається, йдеться про залучення коштів на проєкт, спрямований на модернізацію систем теплопостачання теплогенеруючих об’єктів «Вінницяоблтеплоенерго», розташованих по всій території Вінницької області. Залучення іноземних інвестицій через кредитні кошти ЄБРР, з мінімальними відсотковими ставками та залученням максимально можливих грантових коштів, сприятиме оновленню критично важливих об’єктів інфраструктури.

У рамках проєкту передбачена реконструкція найбільшої котельні підприємства у Вінниці. Зокрема, йдеться про комплексну реконструкцію котельні та теплових мереж мікрорайонів Вінниці.

Зазначена котельня та мережі перебувають в аварійному стані, бо вже вичерпали свій ресурс, адже введені в експлуатацію у 1982-1985 роках.

Кошти будуть спрямовані на встановлення індивідуальних теплових пунктів, нових когенераційних установок та теплових насосів, реконструкцію та модернізацію котелень, включаючи заміну застарілих газових котлів на котли на біомасі та/або обмежену кількість високоефективних котлів на природному газі.

Окрім того, планується здійснити заміну й з’єднання окремих ділянок мереж централізованого теплопостачання з оптимізацією їхніх діаметрів, а також встановлення системи диспетчеризації та моніторингу (SCADA), яка буде взаємопов’язана з системою контролю та моніторингу встановлених індивідуальних теплових пунктів.

Як повідомлялось, комунальне підприємство «Вінницяміськтеплоенерго» коштом ремонту котлів за 2023 рік заощадило газ на понад 700 тис. грн.

Источник материала
loader