Україна передасть Папі Римському список ув'язнених Росією журналістів
Україна передасть Папі Римському список ув'язнених Росією журналістів

Україна передасть Папі Римському список ув'язнених Росією журналістів

Зеленський попросив Понтифіка сприяти поверненню додому українських журналістів, громадських діячів, керівників громад з окупованої території, усіх захоплених у полон

Україна передасть Папі Римському Франциску список ув'язнених в Росії українських журналістів для сприяння визволенню.

Про це домовилися під час зустрічі президента Володимира Зеленського та Папи Римського у Ватикані, йдеться у повідомленні на сайті президента.

Зеленський зазначив, що в російському полоні перебувають поранені, важкохворі, жінки та діти. 

«Росія продовжує примусове переселення наших українських дітей — з одних окупованих районів в інші. А також продовжує депортувати наших українських дітей у Росію. І надзвичайно важко потім узагалі шукати цих дітей», — сказав президент. 

Він також наголосив на журналістах, які перебувають в російському ув'язненні і розповів, що напередодні стало відомо про загибель української журналістки Вікторії Рощиної.

Зеленський попросив Понтифіка сприяти поверненню додому українських журналістів, громадських діячів, керівників громад з окупованої території, усіх захоплених у полон.

Під час зустрічі домовилися, що Україна передасть список полонених журналістів.

«Нам відомо, що в полоні в Росії понад 400 жінок. Точно підтверджено через Міжнародний комітет Червоного Хреста та інші джерела, що в полоні перебувають 1700 цивільних людей. За нашими даними, це число може бути суттєво більшим», — зазначив президент. 

Він акцентував увагу на тому, що майже всі, хто повертається з полону, потребують медичної допомоги й тривалої реабілітації.

У зв’язку з інформацією про смерть української журналістки в російському ув'язненні, кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфікували. Тепер Служба безпеки розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» заявила, що вимагає розслідування обставин смерті Вікторії Рощиної.

11 жовтня о 19:00 на Майдані Незалежності у Києві пройде акція вшанування пам’яті української журналістки Вікторії Рощиної, яка загинула в російському ув'язненні.

Журналістка-фрилансерка та позаштатна авторка «Української правди» Вікторія Рощина зникла на окупованій росіянами території України в серпні 2023 року. Про це стало відомо в жовтні 2023-го. Як повідомила головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва, журналістка не мала редакційного завдання від «УП», але була їхньою позаштатною авторкою. Редакція також не знала, який матеріал готує Вікторія.

27 травня 2024 року росіяни визнали, що утримують українську журналістку Вікторію Рощину на своїй території.

За даними Медійної ініціативи за права людини, Росія могла утримувати Вікторію Рощину в слідчому ізоляторі №2 Таганрога та у виправній колонії №77 в окупованому Бердянську, де до полонених широко застосовують тортури. Зокрема, Таганрог відомий як одне з найбільш для українців жорстоких місць утримання на території Росії.

Читайте також: 

  • Пам'яті Вікторії Рощиної
  • «Віка була самотнім метеликом, що летів на вогонь». Медійники про Вікторію Рощину

Фото: пресслужба ОП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Владимир Зеленский Журналисты
Источник материала
loader
loader