У Польщі виявили корупцію в системі видачі віз: майже 2 тисячі росіян отримали їх незаконно
У Польщі виявили корупцію в системі видачі віз: майже 2 тисячі росіян отримали їх незаконно

У Польщі виявили корупцію в системі видачі віз: майже 2 тисячі росіян отримали їх незаконно

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад 1800 громадян Росії отримали польські візи без жодних законних підстав. Цю інформацію озвучив Маріан Банас, голова Вищого контрольного управління Польщі (NIK), вказуючи на наявність корупційних схем у Міністерстві закордонних справ Польщі.

Відомство в четвер опублікувало свої висновки про діяльність міністерства закордонних справ Польщі в період із 2018 до 2024 року під час правління попередньої ультраправої націоналістичної партії “Право і справедливість” (PiS), зазначивши низку порушень.

Принаймні з листопада 2022 року по травень 2023 року в Міністерстві закордонних справ існував непрозорий і корумпований механізм впливу на певних польських консулів з метою прискорення обробки візових заяв. Це включає видачу віз без особистої явки заявників

– заявив глава NIK Маріан Банас.

Він також піддав сумніву програму попереднього варшавського уряду “Польща. Ділова гавань”, яка заохочувала фахівців і компанії переїжджати до Польщі, але була скасована новим прозахідним урядом прем’єр-міністра Дональда Туска на початку цього року. Банас стверджує, що візи, видані в рамках цієї програми, не мали “жодної правової основи”.

Це був найпростіший, найшвидший і найдешевший спосіб в’їзду на територію Польщі та ЄС, яким скористалося понад 1800 громадян російської федерації в період із 1 березня 2022 року до 31 грудня 2023 року

– ідеться у звіті NIK.

Польський лідер Туск назвав висновки доповіді “руйнівними”. “Після нападу на Україну майже 2 000 росіян отримали польські візи, часто в порушення закону і всупереч санкціям”, – сказав прем’єр-міністр.

Міністр закордонних справ Радослав Сікорський також висловив жаль з приводу отриманих результатів: “Ми підтверджуємо, що на польських консулів чинився скандальний, неправомірний тиск”, – сказав він.

Теги по теме
Польща санкции Коррупция Закон
Источник материала
loader